U Hrvatskoj se u četvrtak, 22. lipnja obilježava Dan antifašističke borbe u spomen na osnutak prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu – Prvoga sisačkog partizanskog odreda koji je osnovan 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovici pokraj Siska.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kod Siska organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija. Svečanost će se održati u četvrtak, 22. lipnja s početkom u 10.30 sati.

U sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe izaslanstva državnih institucija, stranaka i udruga položit će cvijeće i vijence u spomen-parku Brezovica pokraj Siska. Naime, ove godine Savez antifašističkih boraca i antifašista je predložio da se financijska sredstva umjesto za kupnju vijenaca uplate za obnovu spomenika u spomen parku Brezovica.