Radovi na izgradnji prvog sisačkog reciklažnog dvorišta na lokaciji ispod Mosta Gromova napreduju željenom dinamikom, uvjerila se u to gradonačelnica Kristina Ikić Baniček tijekom današnjeg obilaska radova. Projekt je financiran sredstvima EU fondova putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

-Ukupna vrijednost projekta je 4,2 milijuna kuna i nalazi se neposredno uz još jedan projekt koji će se također financirati sredstvima EU fondova, a to je spoj Zvonimirove ulice i Komunalne zone koji je 4,2 milijuna kuna. Ta dva projekta zajedno dio su jednog velikog fonda od ukupno 43 projekta vrijednosti 132 milijuna kuna, od čega je 100 milijuna kuna bespovratnih i svi ti projekti financiraju se državnim ili EU sredstvima. U nastavku uređenja tog dijela grada planirana je gradnja nove sportske dvorane Zeleni Brijeg te multimodalnog „Park and Ride“ parkirališta za potrebe putnika HŽ-a i Auto prometa. Također, privatni investitor gradi svoje novo sjedište pored autopraonice – naglasila je gradonačelnica.

Izvođač radova je zajednica ponuditelja, Toni Gale i GIP Pionir, a prema riječima predstavnika izvođača do kraja lipnja trebali bi biti završeni svi radovi. Pri kraju je izrada plohe na kojoj će biti smješteni kontejneri, vage, preša i ostala oprema. Nakon spajanja na kanalizaciju, predstoji još asfaltiranje i postavljanje ograde.

Direktorica Gospodarenja otpadom Sisak Katarina Taučer napomenula je kako je ovo reciklažno dvorište dio infrastrukture za što učinkovitije gospodarenje otpadom u gradu Sisku.

– Ovdje će građani moći dovesti sav svoj otpad, a time će se rasteretiti odlagalište. Sam projekt uključuje i informativne aktivnosti. Neke su već provedene s osnovnim školama, a planirano je još niz radionica i informativnih letaka koje će građani dobiti u svoje poštanske sandučiće – rekla je direktorica Taučer.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta Sisak Stari osigurat će se infrastruktura za sakupljanje odvojenih komponenti komunalnog otpada, što će uz provođenje informativno-obrazovnih aktivnosti povećati stopu odvojeno prikupljenog komunalnog otpada kao jednog od preduvjeta smanjenja količina otpada koji se odlaže na odlagališta. Provedba projekta će posljedično utjecati na zaštitu okoliša (smanjenje količine otpada na odlagalištima, izbjegavanje odlaganja otpada u okoliš, smanjenje emisija stakleničkih plinova) te pridonijeti održivom sustavu gospodarenja otpadom.

Gradonačelnica je najavila kako će se graditi i drugo reciklažno dvorište na lokaciji Capraške ulice. U tijeku je potpisivanje ugovora za ovaj projekt, a na jesen se očekuje raspisivanje natječaja i ugovaranje izvođača radova.