Gradski muzej Sisak ove će godine sudjelovati u Noći muzeja, manifestaciji koja već 17 godina predstavlja nezaobilazni kulturni događaj na razini cijele Hrvatske. Situacija uzrokovana pandemijom virusa Covid-19 znatno je promijenila koncept manifestacije, no silom prilika prihvaćena je i ova nova stvarnost te se većina programa odvija putem digitalnih tehnologija.

Noć muzeja održat će se u petak, 28. siječnja na temu MUZEJI – IZMEĐU STVARNOG I DIGITALNOG koja doista odražava svu neizvjesnost snalaženja u novim uvjetima i balansu između onoga što je stvarno, digitalno, realno ili moguće. U skladu s temom i okolnostima, svoj program osmislio je i Gradski muzej Sisak koji je, kako zbog loše epidemiološke situacije tako i zbog smanjenih kapaciteta prostora zbog posljedica potresa, svoj program pretvorio u digitalne sadržaje. Iako je teško nadomjestiti onaj neposredan doživljaj prostora, atmosfere i ljudi, koji je svojstven ovom kulturnom događanju, nadamo se da će druženje putem digitalnih komunikacijskih kanala stvoriti neki novi doživljaj i vrijednost koja će nas povezati i u ovim teškim uvjetima.

Izložbeni prostori bit će tu večer zatvoreni, ali ćete moći krenuti u virtualnu šetnju novom izložbom Gradskog muzeja Sisak „Ogledalo, ogledalce moje: Rimski kozmetički pribor iz Siscije“ koju ćete moći pogledati iz udobnosti i topline svoga doma tijekom cijele večeri.

Kada pogledate izložbu shvatit ćete kako su higijena, njega i briga o izgledu i zdravlju bili jako bitni za stare Rimljane, a njihova praksa izrade kozmetike još i danas je inspiracija i temelj za mnoge tretmane i proizvode. Upravo njihova saznanja i poslužila su kao inspiracija za Online radionicu izrade rimske kozmetike, a koje se kozmetički pripravci spremaju pogledajte od 18 do 19 sati!

Također od 18 sati očekuje vas Online kviz gdje će svi imati priliku pokazati koliko dobro poznaju povijest našeg grada, a one koji se pokažu kao vrsni znalci bit će i nagrađeni. Ako slučajno zakasnite na ovaj kviz, ne  brinite, očekuje vas još jedan i to u 20 sati. Nova su pitanja, ali ista pravila, riješi sve najbolje što znaš.

Od 19 do 20,30 sati opuštamo se uz HRT-ove priloge o baštini Siska, dokumentarni film Na tri rijeke iz 1954. godine te snimak Otvorenja mosta u Sisku (današnjeg Starog mosta) 1934. godine. Nije sadržaj koji se često prikazuje, ali uz dopuštenje i dobru suradnji s HRT-om ovo je izvrsna prilika za pogledati te materijale.

Iz Info-centra industrijske baštine- Holandska kuća u 21 sat nam stiže Predavanje i  slušaonica na temu vojne koračnice u Sisku i Hrvatskoj. Vjerujemo kako će biti zanimljivo, stoga ni ovo nikako nemojte propustiti.

Cjelokupni program Noći muzeja Gradskog muzeja Sisak pratite na Internet stranici www.muzej-sisak.hr te putem društvene mreže Facebook na stranicama Gradski muzej Sisak i Holandska kuća.

 

Noć muzeja 2022.

PROGRAM

18,00 – 01,00       Izložba  “Ogledalo, ogledalce: Rimski kozmetički pribor iz Sicije” (online)

18,00 – 19,00       Radionica izrade rimske kozmetike (online)

18,00 – 22,00      Nagradni kviz (online)

19,00- 20,30        Online filmoteka (HRT-ovi prilozi o baštini Siska, Na tri rijeke, Otvorenje mosta u Sisku)

21,00 – 21,45      Predavanje/slušaonice na temu koračnice u Sisku i Hrvatskoj (online)