U znak sjećanja na sve stradale osobe s invaliditetom u logorima diljem Europe za vrijeme II. svjetskog rata danas je u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak otvorena izložba Nikad i nigdje više. Izložbu, kojoj je pokrovitelj Grad Sisak, organizirali su Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak i NKČ Vlado Gotovac Sisak, a otvorio ju je zamjenik gradonačelnice Vlado Andučić.
-Ovo je izložba koja će na svakog od nas ostaviti dubok emotivan trag. Grad Sisak i Udruga slijepih imaju jako dobru suradnju i što se tiče sredstava i aktivnosti. Međutim, to još nije dovoljno. Moramo naći put da ispravimo nepravde i više uključimo osobe s invaliditetom u društvo – rekao je Andučić otvarajući ovu izložbu te je iskoristio priliku kako bi članovima Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije čestitao 60. obljetnicu rada.
Izložba prikazuje stradavanja osoba s invaliditetom u vrijeme vladavine Hitlera, a u sklopu izložbe prikazan je i film koji objedinjuje povijest nastanka logora Auschwitz te monstruozne metode ubijanja i postupanja prema osobama s invaliditetom.
O izložbi su govorili članica predsjedništva Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić, predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije Danko Tomanić te kustos Gradskog muzeja Sisak Ivica Valent.