Nakon gotovo dvije i pol godine, napokon se ostvaruje prijedlog Grada Siska o izgradnji višestambenih zgrada za privremeni smještaj stradalnika potresa čiji su domovi oštećeni i nesigurni za stanovanje. Podsjetimo, još u ožujku 2021. godine gradonačelnica Kristina Ikić Baniček uputila je dopis tadašnjem ministru Horvatu s ponudom da će Grad dati svoje građevinske parcele, komunalne priključke i sve u svojoj nadležnosti kako bi se izbjegao dugotrajni smještaj stradalnika u neprimjerenim uvjetima kontejnerskih naselja. Tadašnji ministar Horvat odbio je takav prijedlog „jer nije u skladu sa Zakonom o obnovi“. Nakon njegove smjene gradonačelnica je na sastanku u Gradskoj vijećnici, u srpnju prošle godine, isti prijedlog uputila i tada novopostavljenom ministru Paladini, no odgovor od njega nije dobila.

Nakon i druge smjene zbog spore obnove stambenih objekata i dolaskom ministra Bačića, očito su se i prioriteti Vlade promijenili. Iako se zakon mijenjao nekoliko puta, zgrade u Sisku Vlada do tada nije ozbiljno shvaćala unatoč tome što sada obitelji već tri zime i treće vruće ljeto provode u kontejnerima.

Grad Sisak je i ministru Bačiću predložio izgradnju zgrada za stradalnike i ponudio niz parcela u svome vlasništvu za izgradnju kao i sve komunalne priključke. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje je jedino nadležno za obnovu privatnih kuća i višestambenih zgrada, ovoga puta shvatilo je da je prijedlog Grada Siska jedini konkretan način da se u relativno brzom vremenu i na prihvatljiv način i u primjerenim uvjetima zbrinu stradalnici potresa.

Nakon usuglašavanja predloženih gradskih parcela donesena je odluka kojom će se na gradskim parcelama graditi čak 7 zgrada i to 2 u Ulici Frana Kršinića (preko puta Mjesnog doma Zeleni Brijeg), 2 objekta iza postojećih POS-ovih zgrada u Petrinjskoj, 2 zgrade u Ulici Miroslava Krleže te 1 u Držićevoj ulici. No, to vjerojatno nije i konačni broj zgrada jer se provjerava status još nekoliko gradskih i susjednih državnih parcela.

U zgradama za koje će zemljište ustupiti Grad, kao i osigurati gradske komunalne priključke, Grad će nakon obnove oštećenih objekata stanarima, dobiti određeni broj stanova, koji će se koristiti za stambeno zbrinjavanje siromašnih sugrađana ili u hitnim slučajevima poput situacije nakon tragedije u Kanaku, kada je Grad Sisak osigurao smještaj za obitelji koje su ostale bez svojih domova.