Grad Sisak od ove je godine povećao potporu za svako novorođeno dijete koja sada iznosi 1500 kuna umjesto dosadašnjih 1000 kuna. Ovu novčanu pomoć mogu ostvariti svi roditelji s prijavljenim prebivalištem na području Grada Siska. Procjenjuje se da će takvu potporu ove godine ostvariti oko 360 roditelja za što je u proračunu osigurano 540 tisuća kuna.
Na sjednici Gradskog vijeća Grada Siska koja će se održati sljedeći tjedan naći će se i prijedlog odluke da se cijena autobusne karte za umirovljenike, osobe starije od 65 godina, osobe s invaliditetom i korisnike prava iz sustava socijalne skrbi smanji s pet na tri kune. Nezaposlene osobe i dalje će imati pravo na 40 besplatnih mjesečnih vožnji autobusima Auto prometa.
-Odluka da se cijena karte smanji s pet na tri kune, počet će se primjenjivati u veljači kada će krenuti potrebna implementacija sustava u autobusima, ali i nakon što Gradsko vijeće donese odluku o smanjenju cijene autobusne karte – rekla je gradonačelnica Krstina Ikić Baniček.
Ove će godine Grad Sisak prvi put osigurati besplatne udžbenike za učenike svih razreda sisačkih osnovnih škola slabijeg imovinskog stanja za što će iz gradskog proračuna biti izdvojeno 856 tisuća kuna.
Grad je nastavio pomagati socijalno ugroženim sugrađanima kroz jednokratne novčane pomoći koji u određenom trenutku nisu u mogućnosti, zbog materijalnih okolnosti, zadovoljiti osnovne životne potrebe. Pravo na ovakav oblik pomoći ostvari oko 400 korisnika godišnje, a u proračunu je za to osigurano oko 200 tisuća kuna.
U sklopu socijalne skrbi, osim jednokratne pomoći, Grad će još sufinancirati i sklonište za žene i djecu obiteljskog nasilja, dnevni boravak za umirovljenike, programe za djecu s teškoćama u razvoju, naknadu troškova za smještaj u vrtićima, pomoć i njegu u kući za stare i nemoćne, a prepoznajući najugroženije skupine učenika i iskazujući socijalnu osjetljivost, Grad Sisak će financirati i puni iznos cijene školske kuhinje za sve učenike koji žive u teškim materijalnim prilikama.
Inače, za sve socijalne programe u ovoj će se godini iz gradskog proračuna izdvojiti oko 9,5 milijuna kuna.