Danas je najavljena manifestacija Božić u gradu koja je započela paljenjem prve adventske svijeće, a bit će nastavljena već ovoga vikenda prigodnim programom na Adventskom trgu, na igralištu između Prve i Druge ulice, gdje će naše najmlađe sugrađane slatkišima darivati sveti Nikola. Manifestaciju su najavile gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i direktorica Turističke zajednice Grada Siska Milijana Borojević.
-Božićni sajam otvara svoja vrata 15. prosinca kada će, uz zabavni program, biti i otvorenje klizališta u središtu grada. Glavni program na pozornici koja će biti postavljena u Drugoj ulici odvijat će se od 19. do 23. prosinca u sklopu kojeg će biti održana dva velika koncerta. U subotu, 19. prosinca od 20 sati nastupa grupa Vatra, a 23. prosinca Soulfingersi. Osim programa koji će se odvijati u Božićnoj ulici (S. i A. Radića), naše ustanove u svojim prostorima organiziraju radionice i događanja – naglasila je Milijana Borojević.
Gradonačelnica je istaknula kako se Sisak i ove godine pridružuje ostalim gradovima u kojima se u ovo predbožićno vrijeme organiziraju bogati programi za građane. Uz programe na pozornici, atraktivne koncerte i klizalište u središtu grada koje će biti otvoreno od 15.prosinca do 10. siječnja, klinci će se moći družiti s Djedom Mrazom u njegovom uredu koji će biti u Daskalištu, Vilenjakova radionica će svake subote od 10 sati imati organizirane radionice i oslikavanja lica, a vozit će i Božićni vlakić. Uz klizalište će biti postavljene drvene kućice s gastro ponudom.
– Zahvaljujem svim sponzorima koji su prepoznali značaj ove manifestacije i omogućili da Siščani i Siščanke uživaju u Božiću u gradu u budućoj pješačkoj zoni. Ove godine imamo i novog partnera, Coca- Colu, koja će u suradnji s gradskim Crvenim križem dati jednu kvalitetniju i bolju dimenziju ovom događaju, jer božićni blagdani nisu samo pokloni ispod bora nego solidarnost i davanje drugima – rekla je gradonačelnica.
Naime, u zajedničkoj akciji Coca-Cole i Gradskog društva Crvenog križa Sisak, svi oni koji na posebno označenim mjestima kupe bočicu Coca-Cole u određenom pakiranju doniraju jednu kunu za naše sugrađane kojima je pomoć potrebna.
-Prepoznali smo nastojanja Grada Siska i Turističke zajednice da ovo mjesto učine kvalitetnijim i ljepšim za život i odlučili smo u sklopu naše blagdanske kampanje Razveseli nekog ovog Božića donirati jednu kunu za svaku kupljenu bočicu Coca-Cole – rekao je Stijepan Petrović, područni rukovoditelj prodaje u Coca-Coli.
Naime, GDCK Sisak kroz različite djelatnosti pruža pomoć najugroženijem dijelu stanovništva ovog grada.
-Donacija je namijenjena najranjivijim skupinama,u prvom redu djeci, mladima, korisnicima socijalne samoposluge i osobama treće životne dobi. Kroz ovu donaciju želimo naći put do njih i pomoći im da si olakšaju neke životne okolnosti u kojima su se našli – rekla je Irena Barišić Milunić, zamjenica ravnatelja GDCK Sisak.
Jedan od sponzora koji je i ove godine partner manifestaciju Božić u gradu je INA, a direktor sisačke Rafinerije Damir Butković izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem INA-e u ovom programu.
-INA je ovaj projekt prepoznala kao iznimno važan i značajan zato jer za naše najmlađe, ali i za nas starije, donosi pravu božićnu atmosferu u naš grad. Uvjereni smo da će program ispuniti očekivanja građana, ali i da će privući stanovnike okolnih gradova – kazao je Butković.
Tijekom održavanja manifestacije Božić u gradu na snazi će biti privremena regulacija prometa. Od 7. prosinca 2015. do 13. siječnja 2016., bit će zatvorena za promet Ulica S.S.Kranjčevića i dio Ulice S. i A. Radića od raskrižja s Kranjčevićevom do raskrižja s Kukuljevićevom ulicom kako bi navedeno područje privremeno postala pješačka zona. Za vrijeme privremene regulacije prometa omogućiti će se prolaz vozilima hitnih službi, turističkom vlakiću i vozilima dostave u vremenu od 7 do 12 sati. Za vrijeme privremene regulacije prometa u vrijeme kada nema programa omogućit će se prolaz stanarima koji imaju mogućnost parkiranja u dvorištu.
U istočnom dijelu Kranjčevićeve ulice postojeći parking pod naplatom privremeno će se prenamijeniti u parking za invalide. Dio parkirališta kod stare Grame (4 reda parkiranja s ukupno cca 30 parkirnih mjesta) bit će rezervirano za vozila stanara i poslovnih subjekata koji posluju u Kranjčevićevoj ulici te dijelu Ulice S. i A. Radića od kbr. 1 do 20, a posjeduju mjesečne i godišnje parkirne karte.
Pristup navedenim skupinama vozila u privremenu pješačku zonu omogućit će se iz Rimske i Starčevićeve ulice kroz Kranjčevićevu te u nastavku Radićevom do Kukuljevićeve ulice slobodnim dijelom kolnika.
Program manifestacije nalazi se u privitku ovog teksta.