Na sjednici Gradskog vijeća Grada Siska koja je održana u petak, 21. kolovoza donesena je Odluka o uključivanju Grada Siska u Program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS) kako bi se građanima omogućilo zadovoljavanje stambenih potreba kupnjom stanova po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate ili davanja stanova u najam uz mogućnost otkupa. Grad Sisak osigurat će građevinsko zemljište, uređenje komunalne infrastrukture i priključenje na komunalnu infrastrukturu, a struktura stanova planirat će se temeljem liste prvenstva nakon provedenog javnog poziva kojeg će raspisati Grad Sisak u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama. Bit će izgrađeno tridesetak stanova u Lonjskoj ulici na Zelenom brijegu, u neposrednoj blizini dječjeg vrtića Različak. Podsjećamo, Grad Sisak uključio se u Program POS-a početkom ove godine kada je objavljen i javni poziv za iskaz interesa za kupnju stana. Anketa je pokazala kako postoji velika zainteresiranost za gradnju stanova POS-a. Interes su iskazale 94 osobe, a iz pribavljenih podataka vidljivo je da su interes, osim građana grada Siska, iskazale i osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište na području grada Siska. Pravo na kupnju stana imat će svi državljani Republike Hrvatske, a prvenstvo na kupnju stana imat će zaštićeni najmoprimci koji koriste stan u vlasništvu fizičkih osoba i građani koji prvi put stječu stan u  vlasništvo za potrebe svog stanovanja. Podnositelj zahtjeva koji kupuju stan uz obročnu otplatu treba zadovoljiti i kriterije u pogledu kreditne sposobnosti.

-APN će odabrati izrađivače projektne dokumentacije te nakon toga i izvođača radova. Ono što sada znamo je da će prosječna godišnja kamatna stopa biti 1,3 posto, s rokom otplate do 30 godina s jednom godinom počeka i neće biti potrebni jamci. Smatram da su to zadovoljavajući uvjeti za mlade obitelji i za sve one koji žele riješiti svoje stambeno pitanje. Uspijemo li ove godine riješiti svu potrebnu papirologiju, sljedeće godine možemo početi s gradnjom – naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Građani će sve detalje oko ovog projekta moći pratiti na službenoj web stranici Grada Siska (www.sisak.hr).

Uoči Dana branitelja grada Siska, gradski vijećnici potvrdili su prijedloge Odbora za javna priznanja o dodjeli “Plakete Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu“. Ovogodišnji dobitnici plaketa su Emir Fetibegović, Marin Jakopović, Sabid Oraščanin, Ivica Žonta, Oliver Mioković, Mario Horvat, Eduard Blagaj, Slavko Muža, Vlado Hodalj te posthumno Krešimir Brajdić i Predrag Kozar. Plakete će biti uručene na svečanoj akademiji u povodu Dana branitelja grada Siska 3. rujna.

Vijećnici su donijeli i izmjene i dopune proračuna za 2020. godinu u iznosu od 327.206.916,00 kuna.