Na ulicama grada Siska ove će se nedjelje, 26. svibnja naći oko 570 trkača iz Hrvatske i iz susjednih zemalja. Svi oni sudjelovat će na prvom Sisačkom polumaratonu kojeg organiziraju Atletski klub Sisak i Grad Sisak. Na konferenciji za novinare koja je održana u gradskoj vijećnici gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pozvala je sve sugrađane da iskažu dobrodošlicu trkačima.

-Zadovoljstvo mi je što je jedan neformalan sastanak urodio plodom i da je od strane profesionalaca, amatera i trkača to dočekano kao dobra ideja što potvrđuje i brojka od oko 570 prijavljenih trkača za prvi Sisački polumaraton. Drago mi je da je stazu certificirao i Međunarodni atletski savez. Nadam se da će u nedjelju sve Siščanke i Siščani izaći iz svojih kuća i cijelom trasom pozdravljati atletičare i zato pozivam sve sugrađane da iskažu dobrodošlicu svim trkačima – naglasila je gradonačelnica. Predsjednik AK Sisak Josip Mrgan istaknuo je kako je najviše posla bilo oko određivanje staze, jer želja organizatora bila je da to bude gradska staza, ali i da ima sportski i povijesni karakter, odnosno da bude brza i da prolazi pokraj gradskih znamenitosti.

-Start i cilj utrke je na korzu, u 10 sati će početi polumaraton od 21 kilometar, a u 10.30 sati počinje utrka na 5 kilometara. Svi natjecatelji dobit će unikatne medalje s motivima grada Siska, a program uključuje proglašenje pobjednika i tomobolu za natjecatelje. S današnjim danom broj prijavljenih trkača je 343 koji će trčati stazu od 21 kilometar i njih 225 na 5 kilometara – rekao je Mrgan i zahvalio Gradu Sisku na velikoj potpori u organizaciji kao i Zajednici sportskih udruga grada Siska i Atletskom klubu Sljeme, ali i svim donatorima i sponzorima.

Istaknuti hrvatski trkač i član organizacijskog odbora Sisačkog polumaratona Drago Miličić prisjetio se kako su prije godinu dana u neformalnom razgovoru s gradonačelnicom izašli s ovom idejom koja je prihvaćena i sad godinu dana nakon toga u Sisak stiže impresivan broj trkača.

-Kada prvi put u Sisku organiziramo jedan ovakav događaj i okupimo gotovo 600 natjecatelja iz pet zemalja, onda je to pokazatelj da su ljudi u nama prepoznali dobrog domaćina. Primarni motiv svakog trkača, jer se radi o gotovo 90 posto rekreativaca, je finišerska medalja koju će dobiti svaki trkač, a napravljena je po idejnom rješenju Siniše Marekovića – rekao je Miličić.

Zamjenik gradonačelnice Marko Krička zamolio je sve sugrađane, posebno vozače, na strpljenje za vrijeme održavanja Sisačkog polumaratona od 10 do otprilike 14 sati. Promet će biti propustan, ali na nekim dionicama malo otežan. Zahvalio je i svima koji su sudjelovali u organizaciji.

-Uz gradsku upravu i Atletski klub Sisak, zahvaljujem i djelatnicima Postaje prometne policije Sisak, Hrvatskim cestama, Komunalcu, našim vatrogascima, GD Crvenog križa Sisak, Turističkoj zajednici grada Siska i svim ostalim institucijama čiji će se djelatnici potruditi da nedjeljna utrka prođe u najboljem redu – rekao je Krička te je izvijestio kako će dan nakon utrke, u ponedjeljak, 27. svibnja, Grad Sisak potpisati ugovor sa Središnjim državnim uredom za sport o sufinanciranju projekta rekonstrukcije altetske staze na Gradskom stadionu što je jedan od najvećih sportskih infrastrukturnih projekata.

U godini kada Sisak nosi naslov Europskog grada sporta, Sisački će polumaraton biti jedan od najznačajnijih sportskih događaja u ovoj godini, ali svakako događaj koji će okupiti najveći broj natjecatelja.

U galeriji fotografija možete pogledati kao izgleda ruta Sisačkog polumaratona.