Gradska groblja Viktorovac spremna su za blagdan Svih svetih i veliki broj posjetitelja koji će ovih dana obići grobove najmilijih. Groblje je uređeno, a od prije mjesec dana u funkciji je aplikacija putem koje je moguće pronaći grobno mjesto na svim grobljima kojima upravljaju Gradska groblja Viktorovac, rekao je to direktor ovog trgovačkog društva Srđan Marić.
-U tu su svrhu na groblju postavljena tri info panoa i tražilica kako bi posjetitelji lakše pronašli grobna mjesta. Posredstvom pametnog telefona posjetitelj može skenirati QR kod, upisati ime pokojnika, pa će ga tražilica prebaciti na točnu lokaciju grobnog mjesta. Osim toga, nakon 20 godina uredili smo i mrtvačnice za posljednje ispraćaje – rekao je Marić.
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček istaknula je kako će io ove godine tradicionalno za blagdan Svih svetih obići dječje groblje te grobove istaknutih Siščana, među kojima su najdugovječniji sisački gradonačelnik Franjo Lovrić, skladatelj Franjo Medricky, pedagog i pisac Ferdo Hefele, zapovjednik prvog sisačkog partizanskog odreda Vlado Janić – Capo, general Janko Bobetko, sisački akademski slikari Slavo Striegl i Marijan Glavnik te pjesnikinja i književna kritičarka Tea Benčić Rimay.
-Važno je prisjetiti se onih koji su sebe utkali u povijest grada Siska, u kojem su ostavili svoj zapažen trag – rekla je gradonačelnica.
Najavila je i posebnu prometnu regulaciju u dane blagdana, prema kojoj će Aleja narodnih heroja uz groblje Viktorovac ponovno biti jednosmjerna uz mogućnost parkiranja na lijevom traku, a desni trak će biti otvoren za promet. Isto tako, bit će organiziran besplatni autobusni prijevoz do groblja s polascima svakih 30 minuta iz Frankopanske ulice i Capraga.
-Tako da svi oni koji nemaju prijevoz ili ne nose puno stvari mogu sjesti na autobus i besplatno se dovesti do groblja i obići grobove svojih najmilijih – rekla je gradonačelnica.
Najavljeno je kako se u vrijeme blagdana Svih svetih na Gradskom groblju Viktorovac očekuje između 50 i 70 tisuća posjetitelja.