U povodu godišnjice katastrofalnog potresa predsjednik Zoran Milanović posjetio je Sisak, gdje su ga ispred zgrade u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda 2 – 10 dočekali gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i zamjenik gradonačelnice Marko Krička te pokazali kako ni nakon godinu dana od potresa stanovnici 146 stanova u toj zgradi, koja je najprije bila označena žutom i kasnije crvenom naljepnicom, ne znaju što će biti s njihovom zgradom.
Stanovnici te zgrade još uvijek su privremeno smješteni na različitim adresama, dio njih i u kontejnerskom naselju u Ulici Marijana Cvetkovića, gdje su se danas susreli s predsjednikom Zoranom Milanovićem te mu govorili o problemima s kojima se svakodnevno susreću, o neizvjesnoj budućnosti, o tome kako im HEP Toplinarstvo naplaćuje mjesečni paušal te da i dalje plaćaju pričuvu za stanove u kojima ne borave godinu dana. Predsjednik Milanović je istaknuo kako nema ovlasti nad Zakonom o obnovi, ali ima mogućnost javno govoriti o problemima vezanim uz obnovu, što će i dalje činiti.
– Drago mi je da smo postigli željeni efekt, da je s dolaskom predsjednika, Ministarstvo graditeljstva i državne imovine postalo svjesno da u gradu Sisku postoje višestambene zgrade koje su oštećene. Zašto to znam? Zato što je prije dva dana kada smo najavili da će predsjednik ovdje doći, stanarima zgrade u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda stigla odluka kojom ministar Horvat nalaže da se pošalje inženjer građevine i u roku od 60 dana utvrdi je li zgrada oštećena i do koje mjere. Dakle, država će za 60 dana znati ono što mi već znamo, a to je da je u godinu dana od potresa zgrada od žute naljepnice došla do crvene naljepnice, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček te naglasila kako će i dalje biti jednako glasna i uporna sve dok se svi postradali Siščani ne vrate u svoj dom.
Dodajmo kako je danas točno u 12 sati i 19 minuta u Holandskoj kući pročelnik Goran Grgurač otvorio izložbu Između dvaju čekanja sisačkog fotografa Miroslava Arbutine Arbe. Fotografije su nastale nakon razornog potresa koji je nepovratno promijenio lice grada, ali i njegovih stanovnika.