Sisačke bebe ubuduće će, kao dobrodošlicu, od Grada Siska dobivati jednokratnu potporu za svoje prve mjesece u našem gradu u iznosu od 550 eura, umjesto dosadašnjih 464,50 eura. Na prijedlog gradonačelnice Kristine Ikić Baniček Gradsko je vijeće danas izglasalo povećanje od čak 85,5 eura ili 18 i pol posto u odnosu na dosadašnji iznos Gradske potpore za novorođenčad. Time će roditeljima biti dodatno olakšan početak brige o novom životu u njihovim obiteljima.

Znatno više novca za vatrogastvo

Gradsko vijeće danas se donijelo Odluku o povećanju iznosa sredstava za financiranje djelatnosti vatrogastva u Gradu Sisku u 2024. godini. Razlog je to što sredstva osigurana iz državnog proračuna nisu dovoljna za financiranje redovite djelatnosti Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska u 2024. godini. Na iznos od 860.504 državnih eura Grad Sisak daje vlastitih 912.171 eura te to ukupno iznosi 1.772.675 eura.

Iako zakonom utvrđena sredstva za rad Vatrogasne zajednice Grada Siska iznose nešto više od 189 tisuća eura Grad Sisak je donio odluku o povećanju tog iznosa za 44,7 tisuća eura, odnosno čak za četvrtinu više. Zahvaljujući izgradnji novog vatrogasnog spremišta za DVD Topolovac ove će godine Vatrogasna zajednica raspolagati sa preko 233 tisuće eura.

Nažalost, zbog toga što Županija sisačko-moslavačka ni nakon više od godinu dana nije donijela odluku o rasporedu državnih sredstava dodijeljenih im za obnovu zgrada važnih za funkcioniranje vatrogastva, još nije počela obnova sjedišta Javne vatrogasne postrojbe Sisak. Zbog toga JVP Sisak i dalje mora raditi u iznajmljenom prostoru. Sisački profesionalni vatrogasci, koji su svojim stručnim znanjem i opremom bili najvažniji dio sustava spašavanja u danima neposredno nakon potresa, morali su iseliti iz svoje zgrade jer je i ona oštećena u potresu. Vatrogasni objekti, zbog pravila Fonda solidarnosti, nisu se mogli obnavljati iz tih sredstava i zbog toga je jedino logično bilo da država osigura sredstva za obnovu tog važnog dijela sustava Ministarstva unutarnjih poslova.

Sisak sustavno kreće prema ostvarenju vizije pametnog grada

Na današnjoj sjednici Gradsko vijeće usvojilo je i Strategiju razvoja digitalnih i pametnih usluga Grada Siska „Sisak na dlanu” – Smart City Sisak 2023. – 2027. Sisak već godinama uvodi pametna i digitalna rješenja u svoje poslovanje, a ovo je prvi puta da su već uvedena i ona koja se tek uvode navedena na jednome mjestu.

„Sisak na dlanu“ bit će naziv web i mobilne aplikacije koja će biti na usluzi građanima Siska i posjetiteljima. Njeni glavni ciljevi su objediniti sve postojeće i buduće digitalne usluge na jednom mjestu i poboljšati i pojednostaviti komunikaciju gradskog sustava s građanima. Buduća aplikacija omogućit će plaćanje svih gradskih računa na jednom mjestu uz jasnu evidenciju uplata. Osim toga građani će se moći na jednostavan način bez papira prijavljivati na razne pozive, upućivati zahtjeva i obavljati ostalu komunikaciju koja će biti maksimalno pojednostavljena.