Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček primila je danas sudionike programa T:BUC (Together: Building United Community / Zajedno gradimo ujedinjene zajednice) iz Sjeverne Irske, predstavnike organizacije Balkans Ireland Project i predstavnike Regionalne zaklade za lokalni razvoj ZAMAH. Ove dvije organizacije domaćini su studijskog posjeta četvoro mladih „ambasadora“ koji su u Hrvatsku došli upoznati politički sustav i uključenost mladih, manjina i civilnog društva u sustav donošenja odluka i političke procese. O primjeru Grada Siska, osim gradonačelnice, gostima su govorili pročelnik za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač i gradski vijećnik Filip Pjerobon.

Mladi gosti bili su iznenađeni razinom i oblicima uključenosti mladih i zaključili da lokalne samouprave u Hrvatskoj imaju znatno veće ovlasti nego u Sjevernoj Irskoj. Kako su naglasili, to proizlazi iz povijesnih razloga i sukoba među zajednicama koji su se kod njih događali proteklih desetljeća.

Očekuje se da će ovaj program u suradnji s Upravom za obrazovanje Sjeverne Irske dobiti i svoje proširenje. Time bi se omogućili i uzvratni posjeti mladih iz Hrvatske Sjevernoj Irskoj, kako bi u razmjeni znanja i iskustava naučili o načinima uključivanja i liderstva u zajednici.