Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima sastala se danas u gradskoj vijećnici s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček i suradnicima na radnom sastanku  na kojem je bilo riječi o sadašnjim i budućim sisačkim projektima u kulturi, koji se rade u suradnji i uz  financijsku podršku Ministarstva kulture.

Tako je istaknut projekt Kuće Striegl, rodne kuće Slave Striegla, koja će biti građevinski obnovljena i u kojoj će biti prezentirana zbirka Striegl, a taj projekt rodne kuće i prezentacije zbirke prijavit će se na programe prekogranične suradnje zajedno sa sličnim lokalnim projektima u Livnu i Nikšiću. Naredne godine bit će izrađen i idejni projekt za Park skulptura i nastavit će se s restauriranjem skulptura.

Važan sisački kulturni projekt je i Interpretacijski centar arheološke baštine, na koji se prostorno nadovezuje industrijska baština Segestice, koji će se od drugih sve brojnijih interpretacijskih centara u Hrvatskoj razlikovat  po načinu rada te će omogućiti restauraciju i prezentaciju nalaza koji se skupljaju gotovo na dnevnoj bazi.

Uz financijsku podršku Ministarstva kulture već su obnovljena krovišta na objektima Doma kulture, no Kazalištu 21 u kojima se održavaju brojni programi nužna je obnova unutrašnjosti prostora. Uz pomoć Ministarstva kulture svojevremeno su digitalizirana kina u brojnim hrvatskim gradovima, pa tako i u Sisku, ali za razliku od drugih gradova u sisačkom kinu broj posjetitelja raste. Iako ima dugu i bogatu kazališnu tradiciju, Sisak nema stalni glumački ansambl, pa su za narednu godinu već su dogovorene kooprodukcije s kazalištima u Zagrebu, Subotici i Pečuhu.

Kako je istaknuto na sastanku, na području Sisačko-moslavačke županije najbolja je pokrivenost knjižnicama u cijeloj Hrvatskoj. Matična knjižnica je Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac u Sisku, koja  jedina godinama radi u neadekvatnom i tuđem prostoru. Grad Sisak namjerava za knjižnicu osigurati drugi odgovarajući prostor i u tom smislu očekuje podršku Ministarstva kulture.

Na sastanku je bilo riječi i o nastavku radova na Holandskoj kući, spomenicima Zastava i Debeli brijest, o utvrdi Stari grad, obnovi fasada u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini te o prostorima u državnom vlasništvu u kojima rade tri gradske ustanove u kulturi i kojima je potrebno preuređenje.

Ministrica Obuljen Koržinek podržala je sisačke projekte, najavila nove natječaje za iduću godinu na koje će se sisački projekti moći prijaviti, obećala pomoći  pri rješavanju imovinsko-pravnih pitanja pri Ministarstvu državne imovine, najavila kako će se konzervatorska stajališta otvarati novim tehnologijama te podržala projekte prekogranične suradnje.  Također, istaknula je dobru dosadašnju suradnju i partnerske odnose.