Ministar gospodarstva i predsjednik Skupštine HEP-a Ivan Vrdoljak i predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić sa suradnicima, a u pratnji gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i zamjenika gradonačelnice Vlade Andučića, obišli su danas novi plinski kombi kogeneracijski Blok C Termoelektrane – Toplane Sisak te lokaciju buduće kogeneracijske elektrane za proizvodnju električne i toplinske energije na bio masu BE-TO Sisak. Blok C je u završnoj fazi pred puštanje u probni pogon, a za BE-TO Sisak su ishođene građevinske dozvole. BE-TO imat će snagu 3 MW električne energije i 10 MW toplinske energije, izgradit će se i toplovodi, radovi započinju za mjesec dana, a početkom 2017. godine postrojenja bi trebala biti puštena u probni rad.
Na Čretu, na desnoj obali Save, bit će pušten u probni rad Blok C, treći blok Termoelektrane Sisak, čija je gradnja započela 2009. godine. Novo postrojenje ima snagu 230 MW električne i 50 MW toplinske energije, električna energija ide u sustav HEPA-a, a parom će se napajati toplinski sustav grada Siska.
– Lijepo je doći u Sisak i vidjeti pogon od 230 MW, pored već dva postojeća bloka koji su uz sisačku Rafineriju i neke druge industrijske pogone bili simbolima Siska. Ova elektrana pokazuje da se u Sisku može nešto novo izgraditi, da se može uspjeti i s novim turbinama i novim partnerima, da imamo dovoljno znanja u HEP-u da možemo dotjerati stare blokove da tržišno dobro funkcioniraju. Čestitam HEP-u i njihovim ruskim partnerima. Ovo neće biti zadnji pogon koji smo izgradili, nego je potvrda da možemo dalje razvijati industriju u Sisku. Poslije probnog rada Bloka C vrijednog 240 milijuna eura idemo na novu bioelektranu. To je novi posao vrijedan 19 milijuna eura, koji se oslanja na obnovljive izvore energije. U Sisku će biti kogeneracijsko postrojenje s dodatnom proizvodnjom toplinske energije za sisačku industriju i za građane Siska. To su investicije u funkciji smanjenja cijene plina i električne energije putem pametne energetske politike. HEP će iduće godine, barem za ovaj Blok, plaćati 10 posto nižu cijenu, a plaćat će manje i građani. Da ne vodimo svoju energetsku politiku, ovisili bi o odlukama nekih naših susjeda iz MOL-a, koji bi uspjeli uništiti kako Petrokemiju tako i sisačku Rafineriju, a mi to nećemo dopustiti. Poručujem građanima Siska da nećemo dozvoliti deindustrijalizaciju, nego idemo u reindustrijalizaciju Siska, rekao je ministar Vrdoljak.

Prilikom današnjeg obilaska ministar Vrdoljak je izjavio kako ima provjerene informacije da već postoje dogovori da će se sisačka Rafinerija ugasiti do polovine 2016. godine. Prema njegovim riječima, sada se ispituju mogućnosti željezničkog transporta sirove nafte do Rijeke.
Naglasio je kako jedino sisačka Rafinerija prerađuje domaću naftu i da može opstati na domaćoj proizvodnji. – U Sisku će se proizvoditi derivati i nećemo ih uvoziti iz susjednih zemalja. Opće je poznato koliku su štetu bivše političke garniture učinile INI. Mi ćemo se nastavit boriti i nećemo dozvoliti da Hrvatska bude kolonija drugih, poručio je ministar Vrdoljak Siščanima i sisačkim rafinercima.