Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, održat će se i ove godine, ali u skladu s preporukama i ograničenjima vezanim uz pandemiju virusa Covid-19. Ovaj dan obilježit će se u Gradskom muzeju Sisak i Galeriji Striegl. Gradski muzej Sisak i Info-centar industrijske baštine Holandska kuća moći će se posjetiti bez naplate ulaznice, a za sve posjetitelje smanjili smo cijene svih publikacija u izdanju Gradskog muzeja Sisak za 50%.

-Gradski muzej Sisak se uključio i u aktivnosti vezane uz edukativnu akciju Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva čija je ovogodišnja tema „Ljubav“. Naziv pod kojim se Gradski muzej Sisak uključuje u akciju je ”Ljubav prema znanju”, a zbog novonastale situacije uzrokovane virusom  Covid-19 provest će se na nesvakidašnji način.  Iako naši najmlađi korisnici nisu bili u mogućnosti posjećivati muzeje, znamo da su i u svojim domovima bili jako kreativni te izradili mnoštvo radova. Stoga vas sve pozivamo da nam pošaljete radove svojih mališana kako bi ih mogli predstaviti javnosti putem izložbe, prvo na Internet i Facebook stranici Muzeja, a nakon toga i u našim prostorima – najavljuju iz Gradskog muzeja Sisak. Tema nije određena, važno je samo da su se djeca zabavljala i uživala stvarajući svoj rad! Radove možete dostaviti u digitalnom obliku na marijan.bogatic@muzej-sisak.hr ili osobno u Gradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10 u Sisku, od ponedjeljka do petka od 7,30 do 15,30 sati. Prikupljanje radova će se provoditi od 18. svibnja do 18. lipnja 2020.

Na Međunarodni dan muzeja, u ponedjeljak,  18. svibnja u Gradskoj galeriji Striegl bit će otvorena izložba pod nazivom ”Behind the scenes”. Izložba je zamišljena kao uvod u ovogodišnje izdanje festivala Re:Think Sisak, koji se kroz protekle četiri edicije pozicionirao kao jedna od središnjih kulturnih/umjetničkih manifestacija u gradu Sisku. Na jednom mjestu, kroz izbor fotografija posjetitelji će dobiti uvid kako su nastajali sisački murali, od prve festivalske edicije sve do prošlogodišnjeg izdanja.

-Obzirom da je ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja – ”Muzej za jednakost: različitost i uključivost”, dobili smo idealan povod da ukažemo na sve dobrobiti i pozitivne učinke umjetnosti u javnom prostoru i stvaranja jedinstvenog muzeja/galerije na otvorenom koja je jednako dostupna svima i isto tako jednakim intenzitetom progovara i ukazuje kako je na jednom mjestu, u javnom prostoru grada, moguće obuhvatiti i pomiriti različitost i uključivost – poručili su u Gradskoj galeriji Striegl.