Jučer su Sisak posjetili studenti iz Španjolske i Rumunjske u sklopu ERASMUS+ projekta „Good Governance: A Pathway to Resilient Organizations“ kojega provodi Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Studenti sveučilišta Universidad Complutense de Madrid iz Španjolske te Academiei de Studii Economice din Bucuresti iz Rumunjske pod vodstvom prof. dr. sc. Domagoja Hruške posjetili su Preloščicu i upoznali se s upravljanjem zadrugom HortiCo za proizvodnju rajčice, a zatim su razgledali Sisak i upoznali su njegovu bogatu povijest.

U Centru kreativnih industrija susreli su se s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček i njenim zamjenikom i načelnikom stožera Civilne zaštite Markom Kričkom i razgovarali na temu upravljanja u krizama. Sisak im je bio odličan primjer jer je u proteklih 10 godina iskusio čitav niz elementarnih nepogoda od poplave, mraza, oluja i na koncu razornog potresa koji je došao usred pandemije.

Studenti su postavili niz pitanja o funkcioniranju i koordinaciji hitnih službi i stožernih organizacija, kao i o suradnji različitih razina vlasti u kriznim situacijama. Zanimala ih je i obnova nakon potresa, a imali su priliku vidjeti i javne objekte u vlasništvu ili upravljanju Grada Siska koji se upravo obnavljaju.