Sisački akademski kipar i slikar Marijan Glavnik iznenada je umro jučer u Zagrebu.

Rođen je  22. srpnja 1950. godine u Virju, u tradicionalnoj stolarskoj obitelji. Tu pohađa osnovnu školu. Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna završava 1970. u Zagrebu.  Akademiju likovnih umjetnosti završava u Zagrebu 1976. godine. Prvi mu je profesor bio Želimir Janeš, a potom Ivan Sabolić kod kojega polazi i Majstorsku radionicu. Od 1977. godine živi u Sisku. Odlučivši se za poziv samostalnog umjetnika, 1984. godine u Sisku otvara javni, stvaralačko-izložbeni atelijer. Svojim umjetničkim ostvarenjima, skulpturama i reljefima u drvetu, reljefima u gipsu, crtežima i slikama, sakralnim motivima te mnogim likovnim ostvarenjima u javnim prostorima, ostat će zapamćen u hrvatskoj modernoj umjetnosti.

Autor je Križnog puta za crkvu Sv. Josipa Radnika u Galdovu i Sv. Mihaela u Crncu kraj Siska te samostanu Sv. Frane u Splitu, vitraja, oltara i oltarnog reljefa za samostan Sestara Dominikanki u Virju. Izradio je javne skulpture koje su postavljene u Đurđevcu (Pijetao), sisačkom Brzaju (Poljubac), groblju Viktorovac (Križ poginulim hrvatskim braniteljima), Cresu (spomenik Placidu Corteseu), Galdovu (spomenik Sv. Josipu Radniku), njemačkom gradu Heidenheimu (Sisačka šiklja), Petrinji (Spomenik palim petrinjskim braniteljima), Komarevu (Spomenik palim braniteljima), Topolovcu (Spomenik palim braniteljima).

Marijan Glavnik dobitnik je nagrade Grada Siska za životno djelo 2012. godine.

Posljednji oproštaj s umjetnikom Marijanom Glavnikom bit će u ponedjeljak, 4. rujna na sisačkom groblju Viktorovac u 14 sati.