Mađarska dobrotvorna služba Malteškog reda pomoći će u obnovi područne škole u Topolovcu koja je teško stradala u potresu. Tim povodom školu su, zajedno s gradonačelnicom Siska Kristinom Ikić Baniček i pročelnikom Goranom Grguračem, obišli počasni konzul RH u Mađarskoj Atila Kos i izvršni potpredsjednik Mađarske dobrotvorne službe Malteškog reda Lajos Győri-Dani.
-Želimo vidjeti razmjere štete i pomoći da se škola obnovi kako bi se djeca što prije vratila u školu. Koristimo novčana sredstva koja su donirala ljudi iz Mađarske. Današnji dan je važan i nadam se da ćemo započeti posao koji smo već prije planirali – rekao je Lajos Győri-Dani.
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček također je istaknula kako je njezina želja da se škola što prije osposobi i da se djeca što prije vrate u područnu školu Topolovac.
– Lijep dan za Sisak i školu u Topolovcu. Veselit će se svi roditelji i svi mališani koji trenutno ne mogu biti u svojem objektu. Zahvaljujući dobrim ljudima iz humanitarne organizacije Malteškog reda iz Mađarske dobili smo stručnu pomoć i već danas krećemo s izvidom situacije, izradom dokumentacije i nadam se uskoro i radovima. Objekt je dobio žutu oznaku, privremeno jer neuporabljiv što je bilo za očekivati obzirom na starost objekta i jačinu potresa – rekla je gradonačelnica.
I ravnateljica OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće Mirela Maričević rekla je kako je sretna što će se djeca vratiti u svoju školu u kojoj je do potresa bilo 45 djece iz Topolovca, Prelošćice i Bukovskog, a nastavu trenutno pohađaju u školi u Budaševu.
-Djeca se svim srcem žele vratiti u svoj prostor. Tu su u školu išli njihovi roditelji, bake i djedovi i vuče ih tradicija i uspomene. Bitno nam je da škola živi i dalje, jer selo živi dok je god ovdje škola – rekla je ravnateljica škole.