Projekt Sisak 2 predstavljen je u ponedjeljak u Sisačkom vodovodu gdje je potpisan Ugovor o izradi studijske i projektne dokumentacije te dokumentacije za prijavu projekta prema europskim fondovima s Hrvatskim vodama.
Vrijednost projektne dokumentacije je 7 milijuna kuna, a rok za izradu je 10 mjeseci.
-Ovaj projekt u perspektivi znači da će za tri do četiri godine vodu imati i oni Siščani koji je još nemaju, ali i kvalitetnu odvodnju koja će biti priključena na sustav pročistača. Odvodnja se širi na naselja Odra, Stupno, Sela, Budaševo, Topolovac i dalje…. Dakle, sva kućanstva u Sisku bit će na razini 21. stoljeća što Sisak i njezini građani i zaslužuju – pojasnio je direktor Sisačkog vodovoda Igor Rađenović.
Nakon izrade projektne dokumentacije, kreće izgradnja sustava, a procijenjena vrijednost cijele investicije je između 300 i 350 milijuna kuna koji će se, kako je planirano, u 70 postotnom iznosu financirati sredstvima EU, preostalih 23,4 posto financirat će se iz državnog proračuna i proračuna Hrvatskih voda te 6,6 posto do strane Sisačkog vodovoda.
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček naglasila je kako bi bilo logično da se prvo krenulo s izgradnjom mreže odvodnje i vodoopskrbe, a tek nakon toga pročistača koji je izgrađen u sklopu projekta Sisak 1.
-U idealnoj situaciji da ne živimo u Hrvatskoj, nego npr. u Švicarskoj ili nekoj drugoj uređenoj zemlji danas bi bila 2009. godina i čelništvo Grada Siska bi s čelništvom Hrvatskih voda potpisivalo ugovor s kompletnim sadržajem projekta Sisak 2 i to bi se zvalo Sisak 1. Dakle, prvo bi se išlo u sveobuhvatnu izgradnju preostale mreže za vodoopskrbu i odvodnju, a nakon toga u izgradnju pročistača otpadnih voda jer bi već postojala izgrađena mreža odvodnje i opskrbe. Budući nemamo vremeplov, sanirali smo projekt Sisak 1 da smo ga doveli do kraja na najbolji mogući način i intenzivno smo se usmjerili na pripreme projekta Sisak 2. Završetkom projekta, rezultat za građane bit će priuštiva cijena vodovoda i odvodnje, nove cijevi i novi moderni sustav, a sve to u najvećem dijelu na teret Europske unije, Hrvatskih voda i 6,6 posto Sisačkog vodovoda. U ovaj su projekt uključene i općine Martinska Ves i Sunja – rekla je gradonačelnica.