Prvi vikend mjeseca rujna, sisačka Šetnica bit će u znaku Kupskih noći, manifestacije koja će trajati tri dana, od 4. do 6. rujna, u sklopu kojih je organizirano niz zanimljivih događanja. Što sve očekuje naše sugrađane i posjetitelje najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.
-Ideja je da vratimo Sisak na Kupu i pokažemo naslonjenost stanovnika na rijeku Kupu te da jednu sličnu manifestaciju koja se događala samo jednu večer pretvorimo u nešto dugotrajnije, kvalitetnije i ekonomičnije. Ovo je nešto potpuno novo. Ono što je prije trajalo jednu večer, sada će trajati tri dana i koštat će upola manje. Ova je manifestacija rezultat uske suradnje Gradskog muzeja Siska i Turističke zajednice grada Siska, a napravili smo i simbiozu trgovačkih društava i ustanova i svi djelujemo zajedno što je trebalo i ranije zaživjeti u Sisku – najavila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
Program počinje u petak, 4. rujna Kupskom alkom, a nastavlja se koncertom Kolapjana, Kolapjanki i Goranki. Subota, 5. rujna rezervirana je za prezentaciju rimskog načina života, a središnji događaj toga dana je Rimsko osvajanje Segestice, odnosno uprizorenje bitke iz 35. godine pr.Kr. koja će početi u 20 sati. Subota će završiti vatrometom i filmskom noći uz Kupu gdje će biti prikazan film Gladijator. U nedjelju, 6. rujna održat će se Šikljada, odnosno veslački dvoboj kupskih čamaca.
-Ove godine smo uključili veliki broj sudionika u manifestaciju. Program je ove godine okrenut Rimu, ali Kupske noći će i ove godine, ali i ubuduće biti okrenute rijeci Kupi jer cilj je revitalizirati Kupu kako bi joj se Siščani vratili – rekla je Milijana Borojević, direktorica Turističke zajednice grada Siska. Dodala je kako u programu u najvećem dijelu sudjeluju Siščani i sisačke udruge dok će biti i udruga izvan Siska poput udruge iz Ščitarjeva Andautonija, a prezentirat će se i Dioklecijanova legija iz Splita, Red čuvara grada Zagreba te Savaria legio iz Szombathelyija iz Mađarske.
Središnji događaj manifestacije je uprizorenje bitke u subotu, 5. rujna u večernjim satima koju će posjetitelji moći pratiti s obale Kupe.
-Kupske noći su ove godine posvećene Rimu, jer je prošlo 2050 godina od dolaska Rimljana na ovo područje i to je zapravo početak rimske povijesti našega grada. Kroz Kupske noći prezentirat ćemo i našu bogatu arheološku baštinu koja je veliki potencijal – najavio je ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan.
Jedinstveni događaji bit će svakako Kupska alka i Šikljada koju su najavili Ivor Galetić ispred UDVDR-a RH Kluba Vrbina i Saša Zeljug iz Udruge lađara Sisak. Kupska alka održat će se u petak, 4. rujna s početkom u 17 sati na Šetnici, a Šikljada u nedjelju, 6. rujna u 16 sati. Pozvali su sve zainteresirane da prijave svoje ekipe u Turističku zajednicu grada Siska na telefon: 044/ 522 655 te na e-mail: tzgsiska@tzgsiska.tcloud.hr ili direktor@tzgsiska.tcloud.hr, a više informacija o prijavama možete doznati na https://hr-hr.facebook.com/sisakturist.

Trodnevnu manifestaciju organiziraju Grad Sisak, Turistička zajednica Siska, Gradski muzej Sisak i Dom kulture Kristalna kocka vedrine uz veliku pomoć UDVDR RH kluba Vrbina, Udruge Lađara Sisak, Ronilačkog kluba Sisak, Kajak kanu kluba Odra, Ceha frizera i kozmetičara Sisak, VIA Kolapjani i FA Ivan Goran Kovačić.

Program možete pogledati u privitku ovog teksta.