U tijeku je konstrukcijska obnova rodne kuće velikog sisačkog umjetnika Slavoljuba Slave Striegla na uglu Kranjčevićeve i S.i A. Radića na Korzu, budućeg muzejskog prostora i galerijskog prostora javne prezentacije Strieglove ostavštine kao i Zbirke Striegl trenutačno pohranjene u Gradskoj galeriji Striegl. Ovaj projekt financiran je iz Fonda solidarnosti EU, a vrijedan je 355 tisuća eura, odnosno oko 2,6 milijuna kuna. Radove je danas obišla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima.

„Odmah nakon što je Grad postao vlasnik ovog objekta napravljena su nužna učvršćenja i popravci koji su u potresu pomogli da štete na objektu ne budu značajnu veće. Žao mi je što nas je Ministarstvo kulture i medija na natječaju za Fond solidarnosti EU najprije odbilo i što smo zbog toga izgubili dragocjeno vrijeme za obnovu. Odobrenje financiranja nakon naših žalbi dobili smo tek u siječnju i dobro je da smo vlastitim sredstvima pripremili svu dokumentaciju i mogli smo odmah krenuti u obnovu“, rekla je ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber.

Radovi dobro napreduju, uklonjena je žbuka i upravo je u tijeku priprema zidova za ojačanja, a radove izvodi građevinski obrt Šarec iz Siska. Rok za završetak radova prilagođen je financiranju iz Fonda solidarnosti, ali izvođači su uvjereni da će sve uspjeti obaviti na vrijeme.

„Više od godinu dana smo izgubili na dopisivanje s Ministarstvom i na uvjeravanje da je ovo baština koju treba očuvati, ali kako se kaže – bolje ikad nego nikad. Sigurna sam da ćemo naše Siščane, odmah nakon sveobuhvatne obnove, brzo uvesti u ovaj prekrasan stan i galeriju koja će biti u potkrovlju. Drago mi je da će i ovom rekonstrukcijom Sisak dobiti još jedan potpuno novi javni sadržaj i kulturnu vrijednost, što će biti još jedan uspješan projekt Gradske galerije Striegl“, rekla je prilikom obilaska radova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.