Nakon dugih, opsežnih i zahtjevnih priprema dokumentacije i usklađivanja s konzervatorskim zahtjevima, započela je sveobuhvatna obnova zgrade nove knjižnice na Trgu Ljudevita Posavskog 1, koju je Grad Sisak kupio od OTP banke i koja je oštećena u potresu. Sveobuhvatna obnova vrijedna je 3,8 milijuna eura, a iz Fonda solidarnosti EU za konstrukcijsku je obnovu osigurano 1,24 milijuna eura.

Gradilište je danas obišla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima. – Grad Sisak zaslužuje da konačno ima knjižnicu u gradskom prostoru, a Siščani konačno zaslužuju da imaju kvalitetan prostor, dovoljno velik za sve potrebe, odgovarajućeg rasporeda i s puno svjetla, istaknula je gradonačelnica.

Dubravka Šurlan ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac također je istaknula zadovoljstvo što će knjižnica na desetljeća i desetljeća rada u tuđem neadekvatnom prostoru dobiti najkvalitetnije uvjete za rad.

Radove na novoj zgradi knjižnice izvodi Kapitel d.o.o. iz Ivanić Grada, a kako je prilikom obilaska rekao voditelj gradilišta Dujo Banda započeli su s rušenjem, konstruktivna obnova trebala bi biti završena do lipnja ove godine, a radit će se i podovi i zidovi. Prema riječima voditelja gradilišta, objekt je vrlo zahtjevan zbog ukupne površine veće od 2400 m2.

Ovom obnovom Sisak će dobit moderan objekt knjižnice koji će ponuditi najsuvremenije uvjete korisnicima. Knjižnica, koja je već godinama u potrebi za odgovarajućim prostorom, nakon potresa je svoj dječji odjel morala iseliti iz dotadašnjeg prostora u Kranjčevićevoj ulici, koji je u vlasništvu RH, u iznajmljeni poslovni prostor u Starčevićevoj ulici. Središnji odjel Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac trenutno radi u objektu koji je u vlasništvu INE. Nakon obnove novog poslovnog prostora, knjižnica će moći okupiti svoje aktivnosti u prostoru koji je u vlasništvu Grada Siska.

Uz multimedijsku dvoranu, odjel za odrasle i dječji odjel, knjižnica će imati i prostor za izložbe i predavanja. Uz tri etaže koje će biti otvorene korisnicima, u podrumu ima i više nego dovoljno prostora za adekvatno spremište knjiga.

Uz novu knjižnicu, uredit će se i jugoistočni dio Trga Ljudevita Posavskog.