Grad Sisak postaje prvi grad u Hrvatskoj koji sudjeluje u EU projektu CLIKIS kojemu je cilj poboljšati energetsku učinkovitost u školskim kuhinjama, putem mjerenja potrošnje energije aparata u kuhinji i edukacije osoblja. Projekt je pokrenut na inicijativu gradonačelnice Kristine Ikić Baniček.
-Cilj je osigurati učenicima zdrave obroke kroz projekt Healthy Meal Standard, ali ujedno i poboljšati energetsku učinkovitost školskih kuhinja što u konačnici znači višestruku uštedu i manji utjecaj na klimatske promjene. Grad Sisak je moderan grad koji slijedi suvremene strateške odrednice s ciljem dobrobiti djece – naglasila je gradonačelnica.
Potporu projektu je dala i njemačka vlada putem EUKI fonda za klimatsku inicijativu i održivost. CLIKIS projekt se u osnovnim školama Grada Siska provodi od 2020. do 2022. godine uz tvrtku voditelja za područje Republike Hrvatske RED FORK, a rezultati će biti prikazani na međunarodnoj konferenciji u Gradu Sisku u listopadu 2022. godine.
U prvoj fazi projekta škole su već dobile pomoć u pripremi zdravijih obroka, a uređaji za mjerenje potrošnje energije u kuhinji postavljeni su već u Osnovnoj školi 22. lipnja. Ujedno su pregledani tjedni jelovnici, priprema i podjela hrane učenicima. CLIKIS projektom će se zahtjevi zdrave i uravnotežene prehrane ujednačiti sa zahtjevima klimatske zaštite uz smanjenje troškova koji su vezani primarno na kuhinju osnovnih škola. Po završetku mjerenja, sve osnovne škole će dobiti i detaljne izvještaje o klimatskom utjecaju uz preporuke za poboljšanje, a za Grad Sisak to znači svrstati se uz bok s vodećim aktivnostima i projektima naprednih obrazovnih sustava u osnovnim školama Europske unije.