Veleposlanik NR Kine nj.e. Qi Qianjin posjetio je danas Sisak, a u radni posjet primila ga je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima. Kina i Hrvatska udaljene su, ali prijateljske zemlje koje razvijaju gospodarsku suradnju, a neki od najvećih infrastrukturnih projekata u posljednje vrijeme radile su kineske tvrtke, poput izgradnja Pelješačkog mosta ili vjetroelektrana kod Sinja. Ovaj posjet odvio se na inicijativu Andrije Karafilipovića, predsjednika Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva.

Gradonačelnica Ikić Baniček ocijenila je da je ovo odlična prilika da se u neposrednom i prijateljskom ozračju razgovara o mogućnostima za Grad Sisak u gospodarskoj, kulturnoj i sportskoj suradnji. 2019. godine potpisan je Memorandum o razumijevanju s kineskom tvrtkom CIMM koja je u Sisku htjela graditi tvornicu grafitnih elektroda, no pandemija koronavirusa ispriječila se ovoj inicijativi. Kina može ponuditi tehnologije proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i znanje u infrastrukturnim projektima.

Veleposlanik Qianjin, dobar poznavatelj hrvatskog sporta, pohvalio je predstavljene projekte Grada Siska u izgradnji sportske infrastrukture i brizi za djecu, a posebno se osvrnuo na „Sisak Fit“, projekt antropoloških mjerenja i praćenja tjelesnog razvoja djece koji Grad Sisak prvi provodi u Republici Hrvatskoj. Najavio je ostvarivanje kontakta sa kineskim sveučilištem koje se bavi tjelesnim odgojem kako bi doznali o iskustvima i uključili se u taj projekt.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček zahvalila je veleposlaniku na konkretnim prijedlozima suradnje, predložila otvaranje i kulturnih kontakata, kako bi se drevna i vrlo raznolika kultura zemlje koja ima 1,4 milijardi stanovnika predstavila našim sugrađanima. Izrazila je i dobrodošlicu svim inicijativama koje bi mogle rezultirati dobrim razvojem i za kinesku stranu i za Grad Sisak.