Ovih dana u Sisku su se pripremale vrhunske kineske delicije. Zahvaljujući suradnji Kulinarskog instituta KUL In iz Siska i kineskog kulinarskog instituta iz Hong Konga ovoga tjedna u sisačkom Kulinarskom institutu putem trodnevnih prezentacija i radionica predstavljena je kineska gastronomska priča u sklopu koje su organizirane degustacije kineskih specijaliteta iz ruku vrhunskih majstora s kineskog kulinarskog Instituta.
Ovaj je projekt danas podržala i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
-Ovo će pomoći gradu Sisku u turističkom i gospodarskom smislu. Interes je velik, u tri dana je ovdje prošlo 200 amatera, poluprofesionalaca i profesionalnih kuhara. U cijelu je priču uključen i Zdravko Perić koji je jamac da je projekt dobar i kvalitetan, ali prije svega profesionalan i održiv – rekla je gradonačelnica.
Nakon dugogodišnje uspješne suradnje s talijanskom kulinarskom školom ALMA, Kulinarski institut Kul IN iz Siska ovime najavljuje novu međunarodnu suradnju i ekspanziju prema istoku.
-Prvi korak bila je Italija, a Hong Kong je drugi korak. Naime, imali smo puno upita za razne kuhinje s područja Azije, bilo da je riječ o kineskoj ili japanskoj kuhinji. Mislimo ostvariti suradnje i s ostalim kulinarskim akademijama s područja Azije – rekla je Ivana Peleš iz KUL In-a.
Hong Kong, danas osim što je financijsko i gospodarsko središte, svojom uzbudljivom restoranskom scenom i nepreglednim uličnim štandovima hranom predstavlja kulinarsku metropolu istoka. A dašak tog istoka mogli su osjetiti svi zainteresirani u ova protekla tri dana u Sisku.