Scena Sisak poziva na premijeru njihove najnovije predstave Juriš lake konjice koja će biti izvedena u petak, 13. studenoga u 19.30 sati u Kazalištu 21.
U scenariju kanadskog autora Scotta Garlanda inspiriranom poemom Juriš lake konjice Alfreda Lorda Tennysona, na zanimljiv način su obrađene dvije problematike. Jedna je obitelj, obiteljski odnosi i postojeća hijerarhija unutar nje. Suočavanje s problemima koje ovaj organizirani i temeljni oblik suživota današnje zajednice nosi sa sobom. Odnosi između partnera. Odnosi roditelja prema djeci. Odnosi djece prema roditeljima i odnosi među samom djecom. Nasilje u obitelji je inicijator koje dovodi do kompleksnih situacija i tjera nas da dublje uđemo do same srži problema i pogledamo stvari iz drugačijih perspektiva. Kako nas traume proživljene u djetinjstvu oblikuju i određuju tok naših života?
S. Garland na izuzetno suptilan način provlači kroz scenarij još jednu nit . Pitanje pravde, hrabrosti,vrijednosti ljudskog života te propitivanje autoriteta i sistema vrijednosti u suvremenom društvu. Kako se pojedinac snalazi u tom i takvom društvu i koje odluke mora donijeti balansirajući između instinkta za vlastitim preživljavanjem s jedne i savjesti i moralnih vrijednosti s druge strane?
“Pero, Ivo i Jura su tri brata koja žive na smetlištu u stalnom oprezu od “vanjske prijetnje”. Preko dana spavaju, a noću izlaze na svoje položaje. Jedne noći njihovu rutinu narušava nepoznati došljak koji okreće njihov svijet naopako. Tko je on? Što im je zajedničko? Hoće li priča završiti tragično? “
U predstavi igraju Zoran Ivanić, Mihovil Mioković, Stiv Stipić i Tihomir Kosić koji ujedno potpisuje i režiju ove predstave.