U povodu priopćenja koje je jučer objavila INA d.d., u kojem stoji da će Rafinerija u Sisku postati industrijski centar s drugim djelatnostima, što znači da je plan INA-e zatvoriti Rafineriju u Sisku, objavljujemo dopis gradonačelnice Kristine Ikić Baniček kojeg je 5. listopada 2018. godine uputila predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, s obzirom da je Vlada RH drugi najveći suvlasnik INA-e, u kojem je zatražila odgovor namjerava li se prekinuti proizvodnja u Rafineriji Sisak. Gradonačelnica je, između ostalog, upitala premijera ima li MOL njegovu suglasnost o prekidu proizvodnje u Sisku. Ukoliko ima, kakvi su planovi za proizvodnju, skladištenje i transport sirove nafte iz Strušca i okolnih naftnih polja iz kojih se sirova nafta prirodnim padom transportira u sisačku Rafineriju gdje se prerađuje u derivate. Gradonačelnica je ovaj dopis uputila u ime svih svojih sugrađana koji čine gotovo desetinu svih zaposlenih stanovnika grada Siska.

„Smatram da se problemom gašenja proizvodnje treba baviti sada, a ne čekati da se to desi pa se baviti teškim i nesagledivim posljedicama“, zaključuje gradonačelnica u dopisu u listopadu ove godine.

Također objavljujemo i odgovor ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića od 21. studenoga 2018. godine na postavljeno pitanje gradonačelnice premijeru u kojem ministar odgovara da Vlada RH s ključnim dionicima intenzivno radi na implementaciji rješenja. Nadalje navodi, a vezano uz izjave o zatvaranju Rafinerije Sisak sljedeće godine, da takvu odluku MOL nije u mogućnosti  donijeti jednostrano bez dogovora s Vladom RH. Na kraju je istaknuo kako je prioritet održavanje zaposlenosti u SMŽ i kako je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike cilj skrbiti za sve strateške državne interese te aktivno motriti kretanja na tržištu koja se odnose na tvrtke od nacionalnog značaja.

Dodajemo kako je ministar Ćorić, odgovarajući na pitanje novinara uoči današnje sjednice Vlade o transformaciji poslovanja u Sisku, kazao da su Uprava i Nadzorni odbor podržali Poslovni plan INA-e za 2019. godinu. Na konkretno pitanje znači li to kraj rafinerijskog biznisa u Sisku, ministar Ćorić je odgovorio da je transformacija poslovanja u Sisku promišljena na razni menadžmenta INA-e te da drži kako je to „jednostavno put kojim INA treba ići“.