Jutros su zabilježena tri potresa s epicentrom na sisačkom području. Prvi je bio magnitude 5.0, a uslijedila su dva nešto slabija, 4.7 i 4.1 po Richteru. Prvi potres osjetio se u 6 sati i 28 minuta nakon čega su seizmografi zabilježili još dva jača potresa s epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje u 7.49 i 7.51 sati.

-Nemamo još stvarnu procjenu štete, jer Centar 112 i dalje prima pozive zabrinutih građana. Centar je od jutra zaprimio više od stotinu poziva, a sisački vatrogasci koji su od ranog jutra na terenu do sada su imali oko 50 intervencija. Za sada nemamo informacije o ozlijeđenim osobama. Znam da su ljudi uznemireni i da trebaju pomoć – rekla je rano jutros gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Sve gradske komunalne službe rade, kao i svi vrtići. Zbog puknutog zida zatvoren je dječji odjel Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac, a zatvoren je i Gradski muzej Sisak. Jednoj obitelji koja je živjela u gradskom stanu u Rimskoj ulici, Grad Sisak pronašao je alternativni smještaj.

Dva sata nakon potresa, grad Sisak obišli su predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković s članovima Vlade. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček istaknula je kako je najvažnije da u potresima nitko nije ozlijeđen. Iako još nemamo potpune podatke o razmjerima šteta, prema dostupnim informacijama riječ je uglavnom o oštećenjima na objektima i to najviše u središtu grada gdje su oštećeni krovovi i dimnjaci te napuknuti zidovi.

-Sve komunalne službe i vatrogasci su na terenu od ranog jutra, krenuli smo već sa sanacijom štete. Nadamo se pomoći države pogotovo u dijelu koji se tiče procjene statičkog stanja objekata te financijskoj pomoći za sanaciju kuća koje se nalaze u staroj gradskoj jezgri. Mogli bismo to i sami kao Grad, ali bi duže trajalo. Iz tog razloga je potrebna financijska injekcija države kako bi se šteta sanirala što brže – rekla je gradonačelnica.

Pozivamo stanovnike Grada Siska koji su pretrpjeli štetu na imovini uslijed potresa 28. prosinca 2020. godine, da popune upitnik s prijavom štete. Popunjavanjem upitnika podaci će biti uneseni u središnju bazu podataka za područje Sisačko-moslavačke županije u sklopu aplikacije na sljedećoj poveznici: https://arcg.is/Se0v90 Poznajete li nekoga tko je pretrpio štetu, a ne služi se s interentom, možete ga uputiti na broj telefona 098/9825900.

Budući je zgrada gradske vijećnice u Rimskoj ulici 26 privremeno neupotrebljiva kao i gradska zgrada u Gajevoj 2A sve hitne gradske službe premještene su u prostor Gospodarenja otpadom Sisak na 1. katu Gradske tržnice Sisak gdje građani, koji nemaju pristup aplikaciji za prijavu štete, mogu osobno prijaviti štetu nastalu nakon potresa svaki dan od 8 do 19 sati.