Gradska galerija Striegl organizira posthumni susret posvećen Ivanu Antolčiću koji će se održati u petak, 8. veljače s početkom u 12 sati u galeriji Striegl.

-Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u ovom specifičnom hommageu velikom hrvatskom umjetniku čije ilustracije su trajno smještene u mnoga naša djetinjstva – pozvala je ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber.

U ponedjeljak, 28. siječnja, u Zagrebu je u 91. godini preminuo poznati hrvatski kipar, grafičar, scenograf, crtač, slikar, dizajner i ilustrator Ivan Antolčić, rođen u Komarevu kod Siska 15. svibnja 1928. Prepoznatljiv je bio jednako po umjetničkom opusu, koliko i po svojem specifičnom toplom i nesebičnom karakteru. Ilustrirao je oko 350 knjiga, a desetljećima je odgajao generacije najmlađih kroz ilustracije objavljene u časopisima Smib, Modra Lasta i Radost. Od 1956. do 1991. godine djelovao je kao  slikar maski, scenski kipar i scenograf u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Autor je i svečanoga zastora Priče iz davnine za Kazalište lutaka u Zagrebu. Načinio je rješenja za oko 130 plakata, uglavnom kazališnih. Antolčić je čak pet puta primio Nagradu „Grigor Vitez“, a tri puta Nagradu „Ivana Brlić-Mažuranić“ za najuspješnije ilustratorsko ostvarenje.