Završena je potpuna rekonstrukcija i nabava najsuvremenije opreme u kuhinji i blagovaoni OŠ Viktorovac, vrijedna 265 tisuća eura ili 2 milijuna kuna. Time je završen obiman ciklus ulaganja u obnovu i rekonstrukciju te škole koja je bila oštećena u potresu prije dvije godine. Obnova nakon potresa obuhvatila je nužne popravke oštećenja po cijeloj zgradi, zamijenjena je stolarije na cijeloj školskoj zgradi, a prošle jeseni završena je sveobuhvatna obnova sportske dvorane. S rekonstrukcijom kuhinje i blagovaone, ulaganja u OŠ Viktorovac penju se na preko 500 tisuća eura ili 3,8 milijuna kuna, od čega je 239 tisuća eura ili 1,8 milijuna kuna Grad Sisak povukao iz Fonda solidarnosti EU.

„Mi smo bili spremni još u listopadu, ali je HEP-u, kao državnoj tvrtki, trebalo tri mjeseca da obavi priključak struje i sve ateste za novu opremu koju smo ugradili. Danas sam zadovoljna što strpljivi učenici i osoblje škole imaju najsuvremenije uvjete za prehranu. Sisak je prije nekoliko godina osigurao uvjete da se baš u svim školama svakodnevno poslužuje najzdraviji topli obrok u Hrvatskoj po međunarodnom Healthy Meal standardu“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček prilikom obilaska.

U proračunu za 2023. osigurano je 650 tisuća eura ili 4,9 milijuna kuna za školsku prehranu za svu djecu. Većina troška školskih kuhinja i dalje se financira iz gradskog proračuna, a dosadašnju participaciju roditelja u iznosu 20 eura mjesečno zamijenila je subvencija Vlade RH, koja subvencionira 1,33 eura dnevno po djetetu.

U posljednjih pet godina ulaganja u školske kuhinje i omogućavanje svakodnevnog posluživanja toplih obroka učenicima dosegla su gotovo 800 tisuća eura, odnosno 6 milijuna kuna. Osim toga, Grad Sisak svake godine osigurava financiranje toplih obroka za sve učenike koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji.