Sisačkim umirovljenicima i nezaposlenim osobama Grad Sisak i ove je godine osigurao isplatu sisačke uskrsnice koja na gradskim blagajnama počinje 21. ožujka. Svi koji ostvaruju pravo na uskrsnice moći će ju podignuti do 16. travnja 2022.

Sukladno odluci gradonačelnice Kristine Ikić Baniček umirovljenicima s mirovinom do 2.000 kuna bit će isplaćeno 300 kuna, a oni s mirovinom od 2.001 do 5.000 kuna dobit će 200 kuna. Na 200 kuna sisačke uskrsnice imaju pravo i sve nezaposlene osobe.

„Sisačke uskrsnice su jedna od mjera kojima nastojimo olakšati i uljepšati blagdansko vrijeme umirovljenicima i nezaposlenima. Nakon pandemije i potresa došla su i poskupljenja, a naši umirovljenici i nezaposleni među ugroženijim su društvenim skupinama kojima svaka pomoć dobro dođe“, najavila je isplatu gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Pravo na isplatu ima 13.334 naših sugrađana, a u proračunu Grada Siska za uskrsnice je osigurano 3 milijuna kuna. Isplata sisačke uskrsnice obavljat će se putem gradskih blagajni na Gradskoj tržnici Sisak, tržnici u Capragu i poslovnici Sisačkog vodovoda do 16. travnja.

Upute za korisnike ove mjere

Pravo na isplatu ostvaruju umirovljenici s prebivalištem na području grada Siska, evidentirani pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje – Područni ured u Sisku, koji su taj status stekli do zaključno 21. ožujka 2022. Pravo imaju i nezaposlene osobe s prebivalištem na području grada Siska, evidentirane pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područna služba Sisak, koji su taj status stekli do zaključno 21. ožujka 2022.

Umirovljenici i nezaposleni na kućnu adresu već dobivaju obavijest o isplati uskrsnice, a moći će je podići na gradskim blagajnama uz predočenje te obavijesti i osobne iskaznice.

U slučaju da umirovljenik ne dobije obavijest o isplati uskrsnice, pravo na isplatu može ostvariti osobnom iskaznicom uz predočenje:

  • zadnjeg odreska od banke, na kojem je vidljiva svrha isplate mirovine od strane Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – Područni ured u Sisku, i/ili
  • zadnjeg odreska mirovine, izdanog od strane Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – Područni ured u Sisku i/ili
  • potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – Područni ured u Sisku.

U slučaju da nezaposlena osoba ne dobije obavijest o isplati uskrsnice, pravo na isplatu može ostvariti osobnom iskaznicom radi potvrde prebivališta, potvrdom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područna služba Sisak ili ispisom elektronske potvrde o nezaposlenosti iz sustava e-Građani.

Od prošle godine, pravo na isplatu uskrsnice u iznosu od 300 kuna imaju i korisnici nacionalne naknade za starije osobe koji su to pravo stekli do zaključno 21. ožujka 2022. godine, predočenjem rješenja HZMO-a i osobne iskaznice.

Ukoliko umirovljenik ili nezaposleni nije u mogućnosti podignuti svoju uskrsnicu može za to zadužiti drugu (punoljetnu) osobu koja će je podignuti na temelju obavijesti ili drugih navedenih dokaza uz predočenje vlastite osobne iskaznice i osobne iskaznice umirovljenika ili nezaposlenog.

Radno vrijeme gradskih blagajni – rad sa strankama:

Tržnica Kontroba, Trg Josipa Mađerića 1:

ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak od 07.00 do 14.00 sati

srijeda od 07.00 do 18.00 sati

subota od 07.00 do 13.00 sati

 

Tržnica Caprag, Hrvatskog narodnog preporoda bb:

ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak od 08.00 do 13.00 sati

utorak od 08.00 do 18.00 sati

subota od 08.00 do 12.00 sati

 

Sisački vodovod, Obala Ruđera Boškovića 10:

ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak i petak od 07.30 do 15.00 sati