Na 6. sjednici Gradskog vijeća Grada Siska, na prijedlog gradonačelnice Kristine Ikić Baniček usvojen je Programa Sisački poduzetnik za 2022. godinu kojim se omogućuje sisačkim poduzetnicima pristup jeftinijim kreditima za realizaciju njihovih razvojnih projekata. U sklopu ovog programa Grad Sisak sufinancira kamate, a posebnost ovog programa je da osim za proširenje svojih prostora i financiranje kupnje opreme, poduzetnici imaju mogućnost dobivanja kredita i za tekuća obrtna sredstva.

58 poduzetnika u posljednjih 6 godina provedbe koristilo je kredite iz ovog programa, a Grad Sisak od 2016. do 2021. sufinancirao je ukupno 4.514.995,11 kn kamata. U istom periodu poduzetnici su iskoristili 49.279.359,00 kn.

Grad je za ove potrebe i u proračunu za 2022. godinu osigurao milijun kuna, a program predviđa sufinanciranje između 2 i 3 postotna boda kamata, ovisno o namjeni kredita. Prednost pri dodjeli potpore imat će proizvodne djelatnosti, projekti kojima se otvaraju nova radna mjesta i projekti od posebnog interesa za grad Sisak.

Program dodatno potiče žene poduzetnice i predviđa dodatnih 0,5 postotna boda sufinanciranja ukoliko žene u posljednjih godinu dana imaju vlasništvo najmanje 50,1 % u poduzeću koje se prijavljuje na program. Time se pokušava dodatno potaknuti razvoj ženskog poduzetništva na području Siska. Slijedi objava javnog poziva za sudjelovanje banaka u ovom programu te potom i natječaj za dodjelu poduzetničkih kredita.

Na Gradskoj tržnici novi sustav ograničavanja zlouporabe parkirnih mjesta

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je odmah na početku rasprave o izmjenama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Sisku uputila amandman kojim bi se pored tržnice omogućilo besplatno parkiranje 60 minuta.

„Dosadašnji sustav stvarao je gužvu na parkiralištu pored tržnice i ljudi koji su došli na tržnicu često nisu imali mjesta. Novi sustav na Kontrobi omogućit će veći protok, dolazak i odlazak automobila i time dostupnost parkiranja većem broju građana i veću dostupnost usluga tržnice, poput ponude certificiranih OPG-ova i zakupaca prostora“, obrazložila je gradonačelnica.

Zbog problema s protokom prometa u špicama oko tržnice rampa se pokazala kao presporo rješenje, te će biti postavljeni automati za kupovinu parkirnih karata i parkiranje će se plaćati SMS porukama.

Predsjednik Dadasović predlaže sankcije za nedolazak ili napuštanje sjednice

Ovu sjednicu obilježio je i odlazak vijećnika HDZ-a već na samom početku tijekom Aktualnog sata. Sjednicu su napustili uslijed rasprave o dnevnicama koje su dobili HDZ-ovi vijećnici, ujedno i zaposlenici Županije, za svoj rad tijekom zbrinjavanja stradalih u potresu.

„Vijećnici Nove vizije Siska na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća uputit će prijedlog izmjena Odluke o naknadama vijećnika i članova radnih tijela Gradskog vijeća Grada Siska. Vijećnici koji ne prisustvuju sjednicama, kao i vijećnici koji napuste sjednicu prije kraja ne mogu ostvariti pravo na naknadu“, najavio je predsjednik Bojan Dadasović.

U dosadašnjih pet sjednica Gradskog vijeća postavljeno je ukupno 34 pitanja, od čega su vijećnici HDZ-a postavili 13 pitanja, a vijećnici SDP-a 11 pitanja, iako je SDP-ovih vijećnika u Gradskom vijeću više. Predstavnici nezavisne liste Bojana Dadasovića postavili su 7 pitanja, a Zoran Sertić dva.

„Ova statistika pokazuje da su vijećnici svih političkih opcija u Gradskom vijeću imali ravnopravnu priliku postaviti pitanja i na njih dobiti odgovore od dužnosnika i službenika Grada Siska“, zaključuje predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović.