Na sjednici Gradskog vijeća, Grad Sisak napravio je još jedan važan korak u omogućavanju izgradnje višestambenih zgrada za privremeni smještaj stradalnika u potresu. Donesena je nužna odluka o skidanju statusa javnog dobra s građevinskog zemljišta, koje će Grad Sisak dodijeliti Agenciji za pravni promet i upravljanje nekretninama (APN).

Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva početkom ove godine shvatilo je da obnova ide sporo i zadužilo je APN da realizira ono što je Grad Sisak predlagao prije više od dvije godine – izgradnju zgrada za privremeni smještaj onih koji su ostali bez domova i to do ponovne izgradnje njihovih domova. Radi se o budućih 6 višestambenih zgrada za koje će Grad prenijeti vlasništvo nad parcelama u Petrinjskoj, Ulici Frana Kršinića, Miroslava Krleža i u Držićevoj te potom osigurati potrebnu infrastrukturu.

Gradsko vijeće podržalo je i odluku koja omogućuje brzu realizaciju projekata financiranih iz EU fondova. Gradsko vijeće odobrilo je za potrebe financiranja radova na EU projektima revolving pozajmicu u iznosi do 15 milijuna eura, za slučajeve kada treba premostiti period od izvršenja radova do isplate potpore iz EU fondova za ostvarene projekte. Grad Sisak je do sada tekućim prihodima ostvarivao višak, koji je bio dovoljan da pokrije svaki period između isplate za obavljene radove i povrata od strane državnih tijela, no visina bespovratnih potpora koje je Sisak osigurao je trenutno višestruko uvećana, pa je odobrenih 15 milijuna eura za pravovremenu isplatu izvođačima dodatni osigurač i garant da će se sva odobrena sredstva povući u roku.

Rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti je 30.6., odnosno, svi troškovi i računi izdani do tog datuma bit će prihvatljivi za povrat sredstava iz Fonda. To znači da će u lipnju Sisku na naplatu doći ogromni iznosi za obnovu niza javnih objekata, a količina novca koju će Grad morati u kratkom roku platiti neće nimalo narušiti sposobnost Grada da servisira sve svoje redovne potrebe i obaveze.