Gradsko vijeće Grada Siska danas je na prijedlog Odbora za javna priznanja Povjerenstva odlučilo o javnim priznanjima Grada Siska koja će biti dodijeljena na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Siska. Ove godine dodijelit će se tri nagrade za životno djelo preminulim Siščanima. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se dr. Stevi Kovačeviću za izuzetni doprinos na području medicine, spašavanja i zalaganja za ljudske živote, te stalnoj predanosti gradu Sisku i njegovim stanovnicima. Sisačkom novinaru i publicistu Zdravku Strižiću nagrada za životno djelo dodjeljuje se za ukupni doprinos i stvaralački rad na promicanju grada Siska kroz novinarski i književni rad. Za iznimna postignuća na području povijesti umjetnosti i osobite zasluge u području znanosti Nagrada za životno djelo posthumno se dodjeljuje i Veri Horvat Pintarić.

Pohvala Grada Siska dodjeljuje se Mireli Gec zbog doprinosa razvoju kvalitete školskog sporta u Republici Hrvatskoj kao i zbog osobitog doprinosa na području kineziologije, a Pohvala Grada Siska dodjeljuje se Ratku Bjelčiću na području književnog stvaralaštva.

 

Sisak predvodnik razvoja ranog i predškolskog odgoja

Na današnjoj sjednici Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnice Kristine Ikić Baniček usvojilo je Strategiju razvoja ranog i predškolskog odgoja Grada Siska. Ovaj dokument važan je za sustavno i trajno unaprjeđivanje kvalitete rada predškolskih ustanova. Autori su Siščanke i Siščani predvođeni donedavnom ravnateljicom Dječjeg vrtića Sisak Stari Tihanom Kokanović, što potvrđuje status Siska kao najboljeg grada u Hrvatskoj po povećanju izdvajanja za predškolski odgoj, što su pokazale analize hrvatskih medija.

Sisak je drugi grad u Republici Hrvatskoj koji je usvojio ovako važan dokument koji sadrži smjernice za povećanje kvalitete, pravednosti i učinkovitosti ranog i predškolskog odgojno-obrazovnog sustava. Ciljevi dokumenta su usmjereni na cjelokupno funkcioniranje predškolske ustanove, od stvaranja potrebnih uvjeta za priuštivost i dostupnost uključivanja sve djece rane i predškolske dobi, profesionalnog razvoja i društvenog statusa djelatnika do osiguravanja svih potrebnih materijalnih i prostornih uvjeta.

Sisak snažno ulaže u nove vrtićke kapacitete te će ova godina biti godina završetka izgradnje novog vrtića u sklopu Odgojno-obrazovnog kompleksa Galdovo te dogradnje vrtićkih objekata Maslačak, Različak i Tratinčica. Time će Sisak dobiti preko 400 novih mjesta za upis djece u vrtiće, što bi u potpunosti trebalo zadovoljiti trenutno iskazanu potrebu roditelja predškolske djece s područja grada.