Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček danas je, tri godine nakon što je ministarstvu zaduženom za obnovu stambenih prostora prvi puta predložila izgradnju stambenih zgrada za stradalnike potresa na gradskim parcelama, u društvu direktora APN-a Dragana Hristova i vijećnika Gradskog vijeća Grada Siska, obišla prvo takvo gradilište u Ulici Antuna Gustava Matoša. Zemljište za izgradnju ove zgrade Grad Sisak je, odlukom Gradskog vijeća, ustupio APN-u – Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama, a u njoj će biti smješteni stradalnici potresa, kojima država niti tri godine nakon potresa nije obnovila domove.

„Drago mi je da smo krenuli s prvom od 12 zgrada na parcelama Grada Siska, no žalosti me činjenica da je trebalo proći čak tri godine da Vlada i resorno ministarstvo obnove prihvate moj prijedlog i da krenemo s ovom izgradnjom. Još u veljači 2021. godine predlagala sam da se na parcelama RH i Grada Siska krenu raditi višestambene zgrade, po uzoru na neke druge zemlje koje su bile pogođene elementarnim nepogodama, a koje su gradile slične zgrade i financirale ih iz Fonda Solidarnosti“, kazala je gradonačelnica okupljenima.

Grad se obvezao ustupiti zemljište te osigurati sve komunalne priključke i tako sudjelovati u izgradnji čak 12 višestambenih objekata za stradalnike potresa iz 2020. godine. Podsjetimo, u prosincu je odlukom Gradskog vijeća odlučeno da se prvih deset gradskih građevinskih parcela vrijednih gotovo 491 tisuću eura ili 3,7 milijuna kuna prenesu na APN, kojeg je Vlada RH ove godine odredila investitorom izgradnje zgrada. Dok spora državna obnova domova ne završi ove bi zgrade trebale biti privremeni, ali primjereni dom za obitelji koje su raseljene zbog potresa, a nakon toga bi zgrade trebale dobiti drugu ulogu kao moderni priuštivi domovi za one koji će htjeti svoje obitelji podizati u Sisku.

Gradonačelnica je prilikom obilaska još jednom podsjetila na 145 sisačkih obitelji koje su živjele u zgradi Ulici Hrvatskog narodnog preporoda 2 – 10, a koje i dalje, više od tri godine nakon potresa, čekaju na uklanjanje svoje zgrade i izgradnju nove. U prilog sporosti obnove spomenula je i da Grad Sisak tri mjeseca čeka jednu važnu suglasnost Ministarstva obrazovanja kako bi mogao prijaviti projekt izgradnje nove zgrade Osnovne škole Galdovo za financiranje iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.