Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček sudjelovala je na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu održanom u Zagrebu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, u povodu posjeta Hrvatskoj visokoga izaslanstva kineske pokrajine Liaoning, predvođenog vice guvernerom Chenom Xiangqun.

Forum je posvećen promociji gospodarske i trgovinske suradnje i komunikacije između hrvatskih i kineskih gradova, osobito onih iz pokrajine Liaoning. Na poslovnom forumu potpisan je Memorandum o razumijevanju između kineske tvrtke CIMM Group Co Ltd. of China i Grada Siska o osnovnom ulaganju od oko 30 milijuna eura u tvornicu grafitnih elektroda.

Memorandum je u ime Grada Siska potpisala gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, a u ime CIMM Group osnivač i direktor Ma Shujun.

Memorandum je posljedica višemjesečnih pregovora i razgovora između gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, Ministarstva gospodarstva i CIMM Group, no do konačne realizacije investicije potrebna je suradnja i dobra volja državnih regulatornih tijela i HEP-a. U tom slučaju investicija će se znatno povećati, a konačni cilj CIMM Groupe je osnivanje istraživačkog centra za grafitne elektrode i njihovu primjenu u industriji u Sisku. Investitor još razmatra hoće li investicija biti brown field ili green field, odnosno hoće li kupiti i prenamijeniti hale od ABS-a ili graditi na do sada neizgrađenom zemljištu, koje bi kupili od Grada Siska.