Na tisuće krizantema, bijelih, žutih, narančastih, tamonocrvenih, i ove će godine krasiti groblja, a da bi ponuda bila što kvalitetnija, za to se godinama unaprijed pripremaju uzgajivači ovog, kako ga nazivaju, grobljanskog cvijeća. Upravo zbog tog epiteta, krizanteme su aktualne samo nekoliko dana u godini, uoči i za blagdan Svih svetih, a posla oko njih ima napretek.
Uvjerila se u to i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja je danas, zajedno s direktoricom Gradske tržnice Sisak Adelinom Ivković, obišla neke od sisačkih uzgajivača, Ljubicu Kos Leskovar te Vrtlariju Čičić u Galdovu i OPG Volgemut u Hrastelnici.
Ljubica Kos Leskovar uzgojem krizantema bavi se više od dvadeset godina i u tom je poslu cijela njezina obitelj, a po potrebi uzimaju i dodatne radnike. Plastenici se nalaze na površini od oko 600 kvadrata. Ova bivša djelatnica Komunalca kaže kako se u ovo vrijeme radi od jutra do mraka.
-Ne bismo mogli živjeti samo od toga. Nama je to dodatna djelatnost kojom se bavimo jer imamo svoje dvije cvjećarnice. Jako je puno posla oko krizantema koje su osjetljive na razne bolesti – kaže Ljubica.
Dodaje kako je veleprodajna cijena krizantema 7 kuna, a u cvjećarnicama se može kupiti za 12 kuna.
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla je kako se danas uvjerila koliko je truda potrebno uložiti u uzgoj krizantema.
-Mi svi vidimo onaj konačni proizvod, a nismo ni svjesni da je netko od ljeta svaki dan budno pazio nad svakim tim cvijetom. Preporučili smo danas gospođi Kos Leskovar ako želi proširiti djelatnost da jedan dio te djelatnosti, zbog pogodnosti, prijave kao OPG. Mi ćemo im kao Grad biti od pomoći. Lijepo je vidjeti da u našem gradu postoje ovako održive i pozitivne priče – rekla je gradonačelnica koja je potom obišla i OPG Volgemut, u vlasništvu Adrijane Volgemut te Vrtlariju Čičić, vlasnice Željke Čičić koja je na posljednjem Floraartu osvojila treću nagradu. Čičići se bave uzgojem krizantema, ljetnica te prigodnih biljaka za Božić. Prodaju na Gradskoj tržnici u Sisku te kod kuće gdje namjeravaju otvoriti i prodajni centar. I kod njih je trenutno najviše posla oko krizantema.
-Što se tiče rezanih krizantema, one su zahtjevne za proizvodnju. Njihova je proizvodnja skupa, a imaju malu cijenu na tržištu. S njom se radi od 5. mjeseca pa sve do 11. mjeseca i moraju se tempirati da budu dobre za ovo vrijeme oko Dana svih svetih. Kod kuće u lončanici prodajemo ih po cijeni od 20 do 25 kuna – kažu u Vrtlariji Čičić.