Mnoge naše sugrađanke jutros su bile ugodno iznenađene ušavši u „jedinicu“ Auto prometa u kojem su ih dočekali gradonačelnica Kristina Ikić Baniček s ružama i tamburaši KUD-a Ivan Goran Kovačić.

U povodu današnjeg Dana žena gradonačelnica je ružama darivala sugrađanke u autobusu, na tržnici Kontroba te u Domu za starije i nemoćne osobe Sisak.

-Moja poruka u povodu današnjeg Dana žena glasi: ako se same ne izborimo za ono što želimo nitko nam to neće pokloniti, a želimo jednakost i želimo osnažene žene u svakom smislu. Naravno da je situacija danas znatno bolja nego onda kada su Clara Zetkin i njezine kolegice prosvjedovale na današnji dan. Ali daleko od toga da je situacija idealna. Žene danas imaju u prosjeku 12 posto nižu plaću od muških kolega koji rade na istim radnim mjestima. Na žalost i dalje svjedočimo velikom broju nasilja nad ženama. Javno se moramo zalagati za naša prava – rekla je gradonačelnica.

Gradonačelnica je potom obišla Dom za starije i nemoćne osobe Sisak gdje je otvorena izložba fotografija žena korisnica Doma. Zahvalila je tom prilikom svim ženama na njihovom doprinosu na svemu što su radile u svom gradu.

-Sve ove žene ovdje pokazale su što sve žene mogu. Pokazali smo i da žena može postati gradonačelnica prvi put u povijesti grada Siska. Mislim da je to pokazatelj da su Siščani svjesni koliko žene mogu biti ravnopravne u muškom dijelu društva i koliko su žene sposobne, imaju viziju i iskustvo da vode čak i Grad – dodala je gradonačelnica.

Današnji dan bio je prilika da se gradonačelnica osvrne i na inicijativu da se više ulica i trgova u Sisku nazove po ženama.

-Drago mi je što je inicijativa došla od mladih sisačkih gimnazijalaca predvođeni profesoricom Marijanom Milas. O toj ideji  će se provesti šira javna rasprava. Vjerujem da će se i stariji sugrađani začuditi koliko ima žena koje su obilježile grad Sisak, a zapravo ne znamo dovoljno o njima. Mislim da zaslužuju dobiti ulice i trgove i da trebamo ispraviti tu nepravdu – zaključila je gradonačelnica.