Od 1. listopada ove godine u svim sisačkim osnovnim školama počinje provedba Građanskog odgoja i obrazovanja koji se uvodi kao izvannastavna aktivnost za učenike petih razreda. Namjera je postupno proširivanje programa pa će sljedeće godine program pratiti peti i šesti razredi nakon čega će se proširivati i na sedme i osme razrede. Program Građanskog odgoja i obrazovanja predstavljen je danas na konferenciji za novinare, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izrazila je zadovoljstvo što je i u sisačke osnovne škole uspješno implementirana ideja riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja. Sisak za prvu godinu provođenja bilježi veliki odaziv, više od 40 posto učenika petih razreda odabralo je ovu aktivnost, edukaciju su prošla 22 nastavnika, a trenutno će program provoditi 12 nastavnika u 9 škola.

-Zadovoljna sam odazivom učitelja i nastavnika na edukaciju, ali i odazivom učenika za ovu izvannastavnu aktivnost koja se neće ocjenjivati nego je želja učenike naučiti nešto novo. Živimo u vremenu u kojem se dovode u pitanje neke temeljne civilizacijske vrijednosti kao što su antifašizam, rodna ravnopravnost, ljudska prava, pravo na spolnu orijentaciju. Stoga je bila opravdana naša želja da već u petom razredu učenike učimo kako se izboriti za svoja prava, koja su to  njihova prava i obveze, ali i kako biti solidarni s ostalima koji su slabiji i kako se izboriti za njihova prava. Mislim da će na taj način iz naših osnovnih škola izaći kvalitetni ljudi i kvalitetni građani Republike Hrvatske – rekla je gradonačelnica.

U proteklih godinu dana napravljene su sve pripreme za uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja koji će se izvoditi jedan sat tjedno.

-Djeca koja u petom razredu izaberu Građanski odgoj slušat će ga do kraja osnovnoškolskog obrazovanja i to je bila ideja održivosti i kontinuiteta samog programa –naglasio je pročelnik UO za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač. Predstavljanju programa Građanskog odgoja i obrazovanja prisustvovale su i učiteljice koje su prošle edukaciju i koje će provoditi program, Suzana Telar iz OŠ Sela te Martina Alapić Breyer i Iva Čop iz OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće. Naglasile su kako se edukacija kroz 7 modula i 105 sati praktičnog i teorijskog dijela provodila tijekom ove godine, a ti moduli su Uvod u ljudska prava, Medijska pismenost, Politička pismenost, Participativna metodika, Obrazovanje protiv korupcije, Osnovni seminar medijacije i Volontiranje. Ti sadržaji će se kroz Građanski odgoj i obrazovanje provoditi kroz iskustveno  i istraživačko učenje,  istraživanja i projekte, terensku nastavu, a planirane su i prezentacije koje će učenici sami izrađivati te putem plakata i ostale učenike i djelatnike škole upoznavati s temama o kojima će učiti. Sisački nastavnici su nastavni plan i program sami izradili na temelju Priručnika za Građanski odgoj i obrazovanje koji je preuzet od Grada Rijeke.