Sisak uvodi nextbike sustav javnih bicikala. Danas su u Frankopanskoj ulici započeli pripremni radovi, koje je obišla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček  zajedno s predstavnikom tvrtke Sustav javnih bicikala Antom Gustinom.

– Drago mi je što se Sisak uključio u mrežu gradova kojima je na raspolaganju nextbike sustav javnih bicikala. U početku ćemo imati dvije postaje u  Frankopanskoj ulici i na Trgu bana Josipa Jelačića. Na svakoj postaji će biti po tri bicikla i jedan električni bicikl. Namjera nam je da se Siščani što više i jednostavnije kreću gradom, a bicikle će moći koristiti od idućeg tjedna – istaknula je gradonačelnica.

Prema riječima Ante Gustina, sustav javnih bicikala je vrlo jednostavan za korištenje. Prvi korak je registracija na terminalu na licu mjesta ili putem mobilne aplikacije ili preko stranice  www.nextbike.hr. Nakon registracije, zainteresirani korisnik će poštom dobiti karticu s PIN-om. Zatim je potrebno uplatiti 79 kuna godišnje članarine putem opće uplatnice ili kreditne kartice ili SMS-a. Registrirani korisnici s uplaćenom godišnjom članarinom svaki dan mogu 30 minuta voziti bicikl besplatno. Ako se bicikl vozi duže od  30 minuta, svaki sljedeći sat stoji 8 kuna i iznos se oduzima od godišnje članarine.

Pored toga, Siščani će moći aktivirati i opciju 15 dana besplatnog korištenja ako  pošalju ime, prezime, broj mobitela, e-mail adresu te kopiju ili fotografiju osobne iskaznice na mail info@nextbike.hr

Bicikli imaju tri brzine i podesiva sjedala te ih mogu koristiti Siščani svih uzrasta. Opremljeni su i s lokotom, pa se korisnici mogu unutar planirane vožnje na kratko zaustaviti, obaviti neki posao i nastaviti vožnju. Bicikli se ne moraju ostaviti na istoj postaji s koje su uzeti.