Sisak je, današnjom odlukom Gradskog vijeća, na prijedlog gradonačelnice Kristine Ikić Baniček postao jedan od desetak hrvatskih gradova među kojima i Rijeka i Zagreb, koji je usvojio rezoluciju o proglašenju svoga teritorija sigurnim mjestom za žene. Ovim dokumentom, utemeljenim na desetak povelja i konvencija UN-a i Europske unije, Grad Sisak obvezuje se na aktivan rad na provođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja.

Grad Sisak već godinama osigurava pristup specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodno uvjetovanog nasilja kroz Sigurnu kuću i kroz suradnju s udrugom Adela. Ove je godine Grad Sisak kupio novi, značajno veći i praktičniji objekt u kojem će Sigurna kuća još bolje i još kvalitetnije raditi na brizi o žrtvama obiteljskog nasilja.

„Naša iskrena posvećenost ovom problemu dovela je do toga da Grad Sisak uloži oko pola milijuna eura u kupnju i uređenje primjerenijeg prostora za Sigurnu kuću kojom upravlja udruga Adela. U tijeku su završni radovi na uređenju te nove kuće, a ona će osigurati da se više ne događa da se nekoga mora odbiti jer nema dovoljno kapaciteta. Važno nam je da djeca, koja su najveće žrtve obiteljskog nasilja, što lakše i bez dodatnih potresa u njihovim već narušenim mladim životima, imaju svoje sigurno mjesto sa svojim roditeljem u Sisku“, kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Rezolucijom se predviđa niz aktivnosti od kojih dobar dio Grad Sisak već redovito provodi – učinkovitije evidentiranje slučajeva nasilja, osiguranje edukacije o temi nasilja nad ženama, primjena politike nulte tolerancije za seksističko oglašavanje i osvješćivanje javnosti o rodno uvjetovanom nasilju.

„Sisak prihvaćanjem ove rezolucije pokazuje da je dio naprednog i suvremenog društva gradova EU u kojima se vodi posebna briga i ulaže dodatni trud da se smanji i na koncu iskorijeni rodno uvjetovano nasilje“, kazala je gradonačelnica.