Komunalac Sisak spreman je za daljnju pripremu sustava geotermalnog grijanja javnih objekata nakon što je dobio Rješenje o utvrđivanju količina i kakvoći rezervi geotermalnih voda na eksploatacijskom polju geotermalne vode Sisak. Ovo rješenje izdalo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a posljedica je istražnih aktivnosti provedenih u sklopu projekta “Tehnička dokumentacija za direktno iskorištavanje geotermalne energije na području grada Siska” vrijednog 256 tisuća eura.

Nakon prošle godine provedenih istraživanja na bušotini SITER-1 na Kontrobi, ustanovljeno je da zalihe i temperatura vode od 52 stupnja Celzija omogućavaju ograničeno korištenje za grijanje javnih objekata koji se nalaze u relativnoj blizini bušotine. Predstoji projektiranje sustava eksploatacije bušotine, a prvi prostor koji će biti grijan geotermalnom vodom na kojoj leži Sisak trebao bi biti Gradski bazen koji bi bio polazna točka daljnjeg širenja mreže toplovoda.

Nakon razvoja tog dijela mreže geotermalnog sustava grijanja, aktiviralo bi se i drugo eksploatacijsko polje Sisak Sjever. Kako je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček već ranije najavila, Grad Sisak sprema se da, nakon javnih objekata, krene i prema geotermalnom grijanju i za građanstvo.

Ove nove informacije iznesene su na konferenciji projekta financiranog sredstvima EGP financijskog mehanizma koji je doprinos Islanda, Lihtenštajna i Norveške ka zelenoj, konkurentnoj i uključivoj Europi s prioritetima okoliš, energija, klimatske promjene i niskougljično gospodarstvo.