Gradu Sisku danas je uručeno priznanje za prvi grad zdrave dječje prehrane u Hrvatskoj, a gradonačelnici Kristini Ikić Baniček uručena je zahvalnica za doprinos u uspostavljanju i promociji zdrave prehrane u obrazovnim ustanovama temeljenu na Healthy Meal Standardu (HMS). Svečanost je održana u Osnovnoj školi “Braća Bobetko”, a tom su prilikom uručeni i certifikati osnovnim školama “Braća Bobetko”, Galdovo, Ivana Kukuljevića, Komarevo, Sela i Viktorovac. Još ranije takve su certifikate kao jedine škole u Hrvatskoj dobile sisačke škole Braća Ribar, Budaševo – Topolovac – Gušće i 22. lipnja, kao i dva sisačka dječja vrtića. Može se reći kako je s današnjim danom HMS kao sustav upravljanja kvalitete prehrane saživio u svim sisačkim osnovnim školama i vrtićima čime je Grad Sisak zaslužio titulu prvog grada zdrave dječje prehrane u Hrvatskoj.

-Ovo je kruna projekta koji je počeo prije dvije godine. Prvi korak bila je odluka da nam se sva djeca u školama i vrtićima zdravo hrane, nakon toga smo krenuli s infrastrukturnim ulaganjima kako bismo omogućili pripremu zdravih obroka, zatim smo zajedno s HMS-om organizirali edukaciju roditelja, djece i školskog osoblja i važan dio je održivost projekta kroz još jedan paralelni projekt Od njive do stola u kojem preko Gradske tržnice Sisak i naših vrijednih OPG-ovaca nabavljamo najzdravije i najkvalitetnije namirnice za pripremu obroka. Ovo je veliki iskorak za grad Sisak i sigurna sam da će se ova sisačka dobra priča proširiti i do drugih gradova. Roditelji koji pošalju svoju djecu u školu i vrtiće mogu biti sigurni da se djeca hrane kvalitetno i zdravo – rekla je na današnjoj svečanosti gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

U školama i vrtićima također postoje i posebni jelovnici za djecu s dijabetesom, za djecu koja su alergična na mlijeko i mliječne proizvode pa i za djecu sportaše kojima je potreban poseban način prehrane obzirom na naporne fizičke aktivnosti.

Diana Gluhak Spajić, nutricionistica i vlasnica sustava za upravljanje kvalitetom prehrane Healthy Meal Standard certificirala je po HMS-u sve sisačke osnovne škole i vrtiće čime su napravljene velike prehrambene promjene u sisačkim obrazovnim ustanovama.

-Svi su djelatnici posebno educirani, a svi jelovnici su napravljeni u skladu sa smjernicama Ministarstva zdravlja, odnosno u skladu s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama. Ti jelovnici nisu nimalo skuplji od prijašnjih jelovnika, nego su samo pametno posloženi i optimizirani. Ono što daje dodatnu vrijednost ovom projektu je povezanost Grada Siska s lokalnim OPG-ima koji sudjeluju u nabavci zdravih namirnica – naglasila je Gluhak Spajić.