Ovu prestižnu titulu dodjeljuje neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu i to u tri kategorije: veliki gradovi iznad 500.000 stanovnika, srednji od 25.000 do 500.000 stanovnika te mali gradovi koji imaju manje od 25.000 stanovnika.

Povodom kandidature, predsjednik Udruženja ACES Europe Gian Francesco Lupattelli, zajedno s ostalim članovima Komisije proveo je dva dana tijekom mjeseca lipnja u gradu Sisku. Tijekom boravka, Komisija je obišla sve sportske objekte te su prisustvovali natjecanjima, treninzima i porazgovarali sa sisačkim sportašima. Predsjednika Gian Francesca Lupattellija najviše su se dojmile zelene površine koje se prostiru gradom Siskom, industrijska baština i činjenica da mnoge sportske aktivnosti besplatne za razliku od drugih europskih gradova.

Tijekom predstavljanja kandidature u Gradskoj vijećnici, 21. lipnja 2018. godine održana je prezentacija za članove Komisije, a potom i konferencija za novinare na kojoj su prisustvovali svi članovi Komisije te predstavnici Grada Siska i Zajednice sportskih udruga grada Siska. Marko Krička, zamjenik gradonačelnice i predsjednik Zajednice sportskih udruga tom prilikom izjavio je: “Odlučili smo se na ovu kandidaturu jer je u protekle četiri godine napravljeno puno po pitanju sportske infrastrukture, sportskih programa koji se provode te u funkcioniranju i načinu financiranja Zajednice sportskih udruga. Postali smo prava perjanica sporta u Republici Hrvatskoj. Nadam se da ćemo ovom kandidaturom ući u obitelj 300 gradova u Europi koji su nositelji ovog naslova. Ovo je prva ovakva kandidatura koja dolazi iz Hrvatske u kategoriji gradova preko 25 tisuća stanovnika.”

Predsjednik Udruženja ACES Europe Gian Francesco Lupattelli, prigodno je čestitao Sisku na osvojenom naslovu te je istaknuo kako je naš grad zaista dobar primjer ponude sporta za sve dobne skupine te služi kao instrument zdravlja, integracije, obrazovanja i poštovanja koji su ujedno glavni ciljevi Udruženja ACES Europe.

Svečana dodjela osvojenih titula održat će se 4. prosinca 2018. u Europskom Parlamentu u Bruxellesu, a događaju će prisustvovati članovi Europskog Parlamenta, ministri, gradonačelnici te ostali predstavnici vlasti. Svim nagrađenima tom prilikom će se uručiti titule i zastave za 2019. godinu. S ponosom ističemo da se Sisak pridružio obitelji koja broji 300 gradova u Europi s ovom titulom te je jedini grad srednje kategorije (25.000-500.000 stanovnika) u Hrvatskoj s epitetom – Europski grad sporta!