Čak 111 programa iz područja civilnog društva, kulture, socijalne i zdravstvene skrbi, tehničke kulture i udruga proisteklih iz domovinskog rata ostvarit će se uz pomoć iz Proračuna Grada Siska ove godine. 84 udruge dobit će potporu za provođenje projekata u ukupnom iznosu od gotovo 238 tisuća eura ili 1,8 milijuna kuna.

„Veseli me što u Sisku postoji veliki broj udruga koje žele obogatiti život u našem gradu i da smo čak 111 programa financijski podržali. Kada se to pridruži aktivnostima naših ustanova u kulturi koje financiramo s 2 milijuna eura, ove godine nas u Sisku očekuju raznovrsni društveni sadržaji“, kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček na današnjoj konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali i neki od predstavnika udruga koje će Grad financirati u 2023. godini.

Viktor Šprajc, predsjednik „Udruge 120. brigade Toma Bakač“, zahvalio je na odličnoj suradnji i redovnom financiranju u ime svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Naglasio je da se iznosi koje Grad osigurava u proračunu svake godine utroše za obilježavanje značajnih datuma i brigu o članovima, veteranima Domovinskog rata.

„Zahvaljujem u ime onih najmlađih članova naše udruge koji će sigurno dobro iskoristiti ova sredstva. Uz pomoć Grada Siska u pripremi smo izgradnje novog objekta koji bi trebao postati novi dom Sobe čuda s obzirom da je prostor koji nam je Grad dao na korištenje stradao u potresu“, kazala je Dijana Smajo iz Udruge osoba s invaliditetom SMŽ.

Koordinacija udruga mladih Siska upravlja Klubom mladih SKWHAT u kojem će ove godine obilježiti 20. obljetnicu jednog od najpoznatijih svojih programa – Malog urbanog festivala. U sklopu obilježavanja organizirat će niz događanja, a svojim sudjelovanjem i u gradskim manifestacijama obogatit će programe i približiti Siščanima svoje aktivnosti.

„Zahvaljujem što nas Grad prati od početka, dakle već deset godina, koliko naša udruga postoji. Bez potpore Grada našem projektu Star film festival, on se ne bi razvio u ovako zanimljiv događaj. Nakon potresa, kada nam je uništen prostor, krenuli smo raditi s osmoškolcima koji putuju po Hrvatskoj i osvajaju nagrade na filmskim festivalima na što smo ponosni jer je i odraz našega rada“, rekao je Matija Holjevac iz Kino kluba Sisak.