Grad Sisak od 1. ožujka postaje jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji će imati gradsku blagajnu. To znači da će građani na jednom mjestu, bez naknade, moći plaćati račune koje ispostavljaju sisački dječji vrtići, osnovne škole za prehranu i produženi boravak, Grad Sisak za komunalnu naknadu, komunalni doprinos i sl., Gospodarenje otpadom Sisak za odvoz smeća, Sisački vodovod za potrošenu vodu, Gradsko groblje Viktorovac za grobnu naknadu, Komunalac za dnevne parkirne karte (kazne koje građani plaćaju za nepropisno parkiranje), Dom kulture Kristalna kocka vedrine za svoje usluge kao što su članarine za radionice i slično. Gradska blagajna će se nalaziti na prvom katu Gradske tržnice Sisak u bivšem poslovnom prostoru OTP banke.
-Dugo smo to planirali, ali trebalo je vremena pronaći idealan prostor i proučiti iskustva drugih gradova. Procjenjujemo velike uštede za građane na godišnjoj razini, a i Grad će uštedjeti jer više nećemo morati Hrvatskoj pošti i FINA-i plaćati naknade. Očekujem da će otvaranjem gradske blagajne naša trgovačka društva i mi kao Grad imati i puno bolju naplatu – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček danas na konferenciji za novinare na kojoj je najavila otvaranje gradske blagajne.
Privremena pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Marija Medved kazala je kako projekt gradske blagajne predstavlja zajednički interes Grada Siska, trgovačkih društava i proračunskih korisnika kako bi se na jednom mjestu pružila kvalitetna i efikasna usluga građanima.
-Planirana ušteda za građane je oko milijun kuna. To je iznos koji bi ostao neposredno građanima. Tu su i uštede za Grad Sisak, trgovačka društva i proračunske korisnike. Grad je do sada plaćao godišnju naknadu Hrvatskoj pošti i FINA-i oko 240 tisuća kuna. To se više neće plaćati, a za taj ćemo iznos opremiti prostor. Za rad gradske blagajne neće se povećavati broj zaposlenih nego će postojeći djelatnici trgovačkih društava obavljati posao blagajnika. Za sada je planiran rad u jednoj smjeni, jedan dan u tjednu blagajna će raditi poslijepodne te subotom od 8 do 13 sati – rekla je Medved.
U početku će na raspolaganju biti tri šaltera, a bude li interesa građana, povećat će se broj šaltera, ali i lokacija gradske blagajne, a u slučaju povećanog interesa, građanima će se omogućiti plaćanje i ostalih računa uz naknadu od 2 kune.
Privremena pročelnica Medved navela je dobre primjere Virovitice i Slavonskog Broda koji su s radom gradske blagajne započeli 2012. godine, odnosno 2011. Tako su u ove četiri godine građani Virovitice kroz naknade uštedjeli oko 3,6 milijuna kuna.
Na konferenciji za novinare istaknuta je još jedna novost. Naime, Grad Sisak je temeljem Zakona o financiranju vodnog gospodarstva od 1.siječnja dužan naplaćivati naknadu za uređenje voda što se do kraja prošle godine plaćalo Hrvatskim vodama. Tako će svi poslovni subjekti i građani početkom sljedećeg mjeseca, s računima za komunalnu naknadu plaćati i naknadu za uređenje voda.