Grad Sisak je u suradnji s Ministarstvom uprave pristupio usluzi e- Novorođenče čime je građanima Siska omogućio bržu i jednostavniju prijavu novorođenog djeteta te predaju zahtjeva za novčanu potporu za novorođeno dijete kroz sustav e-Građani.
Roditelji više neće morati skupljati potrebnu dokumentaciju i osobno je predavati, nego će sve moći učiniti na jednom mjestu prilikom prijave djeteta. Kroz uslugu e-Novorođenče prijavljuju rođenje djeteta putem interneta iz udobnosti doma, uz elektroničku osobnu iskaznicu i čitač pametnih kartica. U osobnom korisničkom pretincu bit će im dostavljeni elektronički zapis iz matice rođenih i evidencije državljanstva, uvjerenje o prebivalištu, potvrda o prijavi na HZZO te porezne olakšice.
Roditelji automatski mogu zatražiti i jednokratnu novčanu naknadu od HZZO-a, kao i novčanu potporu Grada Siska. Potpora koju roditeljima novorođenog djeteta daje Grad Sisak iznosi 3.000,00 kuna za svako novorođeno dijete. Pravo na potporu ostvaruju roditelji/skrbnici djeteta s prijavljenim prebivalištem na području Grada Siska pod uvjetom da barem jedan od roditelja ili skrbnik novorođenog djeteta ima prijavljeno prebivalište na području Grada Siska najmanje godinu dana prije rođenja djeteta. Pisani zahtjev za potporu podnosi se u roku 12 mjeseci od dana rođenja djeteta.
Više informacija možete dobiti na stranicama Grada Siska, odnosno sljedećem linku: https://sisak.hr/e-novorodence/