Gradsko vijeće Grada Siska na prijedlog gradonačelnice Kristine Ikić Baniček usvojilo je danas program Sisački poduzetnik 2023. kojim se sisačkim obrtima i tvrtkama omogućuje pristup povoljnim kreditima za ostvarenje njihovih poduzetničkih projekata. U sklopu programa Grad sufinancira kamate, a posebnost ovog programa je da osim za proširenje svojih prostora i financiranje kupnje opreme, poduzetnici imaju mogućnost dobivanja kredita i za tekuća obrtna sredstva.

U posljednjih 7 godina provedbe Grad Sisak je sufinancirao oko 5,5 milijuna kuna ili 730 tisuća eura kamata, što je vrlo značajan poticaj sisačkim poduzetnicima i poduzetnicama. Sufinanciranje kamata za financiranje kupnje, izgradnje, uređenja ili proširenja gospodarskih objekata iznosi 3 postotna boda, za kupnju opreme potpora je 2,75 postotnih bodova, dok će financiranje obrtnih sredstava Grad Sisak sufinancirati kamatu sa 2 postotna boda, odnosno s 2,5 ako je tvrtka u većinskom vlasništvu žene najmanje godinu dana.

Sisak u programu Sisački poduzetnik 2023. i ove godine ima i posebni poticaj za poduzetnice. Ukoliko su većinski ili u potpunosti vlasnici tvrtke žene, Grad Sisak će sufinancirati dodatnih 0,5 postotnih bodova na navedene iznose.

Sisak dobiva novu Sigurnu kuću

Na prijedlog gradonačelnice Kristine Ikić Baniček donesena je odluka o kupnji nekretnina za potrebe skloništa za žrtve nasilja u obitelji odnosno Sigurne kuće. Sigurna kuća otvorena je 2008. godine i njome upravlja Centar za žene Adela iz Siska. U sigurnoj kući zbrinjavaju se korisnici, žene i djeca žrtve obiteljskog nasilja, na zahtjev policije ili Centra za socijalnu skrb. Žrtve nasilja dolaze s područja cijele županije, ali i iz susjednih županija, a ponekad i iz ostalih dijelova Hrvatske.

Sadašnji prostor ima kapacitet za istovremeni smještaj 15 korisnika, a u Sigurnoj kući korisnici ostaju u prosjeku 6 mjeseci, dok se neki zadrže i više od godinu dana, ovisno o rješavanju situacije pojedinih slučajeva. Zbog dugotrajnosti postupaka, ali i broja korisnika koji premašuje sadašnji kapacitet prostora, Adela prošle godine nije mogla zbrinuti 70 žrtava obiteljskog nasilja. Stoga je Grad odlučio pomoći Adeli kupnjom novog prostora sa dvostrukim kapacitetom, kako bi žrtve obiteljskog nasilja bile zbrinute na primjeren način. O ovoj se temi razgovaralo na zatvorenom dijelu sjednice zbog zakonskih odredbi o tajnosti.

Raspisani su i izbori za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti. Ovih 37  tijela raspoređenih po naseljima i kvartovima Grada Siska prvi su korak u upravljanju lokalnim sredinama. Izbori će se održati u nedjelju 21. svibnja 2023. godine.