Grad Sisak financirat će zakup električne energije za šest poslovnih subjekata koji posluju na području grada Siska u dijelu industrijske zone u Capragu. Bit će to velika pomoć za poduzetnike koji posluju u tom dijelu grada budući su za svoje poslovanje struju dobivali posredstvom ABS-a, a ne izravno od HEP-a. Jedan od šest poduzetnika kojima će Grad Sisak financirati troškove prijelaza na opskrbu električnom energijom kod HEP-ODS je i Ante Čubela, vlasnik tvrtke Čubela sistemi, koji će i ustupiti  dio svog zemljišta za izgradnju potrebne trafostanice.

-Zahvaljujem gradonačelnici koja je prepoznala ovaj naš problem i pomogla kako bismo imali nesmetan pristup električnoj energiji. Za nas poduzetnike ovaj potez Grada Siska je od iznimne važnosti, jer smo imali velike probleme budući se često događalo da se unište kablove zbog čega smo morali prekidati proizvodnju – rekao je Čubela.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izrazila jer zadovoljstvo što Grad Sisak na ovaj način može pomoći poduzetnicima koji posluju u ovom dijelu grada.

-Ovo je područje koje je naslonjeno na industrijsku zonu i koje posjeduje infrastrukturu od stare Željezare Sisak. I prije potresa ovdje je bilo poteškoća u opskrbi električnom energijom, a nakon potresa je situacija dodatno pogoršana. Stoga smo u suradnji sa šest tvrtki koje ukupno zapošljavaju stotinjak djelatnika odlučili financirati zakup električne energije kako bi postali legalni zakupci HEP-ODS, a ne ABS-a. Osim što ćemo im financirati zakup električne energije 380 kW, financirat ćemo i razvod te električne energije od trafostanice, koju HEP ovih dana radi, do njihovih pogona jer bi im to u ovom trenutku dok se još oporavljaju od potresa bio veliki trošak – rekla je gradonačelnica Ikić Baniček.

Ujedno je podsjetila kako je objavljen natječaj za program Sisački poduzetnik, izuzetno povoljne kreditne linije Grada Siska u sklopu koje su ove godine uvedene i posebne pogodnosti za one poduzetnike koji se oporavljaju od potresa.

-I dalje u Sisačkom poduzetniku dodatno financiramo žene poduzetnice, a sve one koji proširuju proizvodnju ili zapošljavaju nove djelatnike ili započinju novu proizvodnju, oslobađamo plaćanja komunalne naknade.  U prvoj godini je to stopostotni iznos, u drugoj godini 75 posto, u trećoj 50 posto i u četvrtoj godini je 25 posto sufinanciranje tako da tek u petoj godini poslovanja poduzetnici plaćaju puni trošak – zaključila je gradonačelnica.